Uredništvo

 |  Politika

Ime leta Vala 202 je Boris Pahor

/media/www/slike.old/novice/borispahor.jpg

© Borut Krajnc

Na zaključni prireditvi za Ime leta 2008, ki ga je šestič organiziral Val 202, smo dobili zmagovalca, ki je najbolj zaznamoval leto, ki se izteka. To je Boris Pahor, tržaški pisatelj, ki je znova potrdil, da je prvi ambasador slovenske kulture v Italiji.

Slovenski pisatelj iz Trsta, ki je zadnje leto druge svetovne vojne preživel v treh nacističnih koncentracijskih taboriščih, je po vojni zagovarjal potrebo po slovenski demokratični državi. Njegova literarna dela so priznana v Franciji, Nemčiji, ZDA, pa tudi v Španiji in na Finskem. Najbolj znan zapis je Nekropola, novela o pisateljevem življenju v taborišču Natzweiler-Struthof. Ob izdaji že tretjega ponatisa Nekropole v italijanščini je bil slovenski pisatelj povabljen na nacionalno televizijo RAI, kjer je predstavil delo in opozoril na zločine italijanskega fašizma nad Slovenci na Tržaškem in drugod. Po nastopu na RAI je Pahor, ki je bil rojen v Trstu leta 1913, znova potrdil, da je "prvi ambasador slovenske kulture v Italiji in skoraj pet milijonom gledalcem odstrl bolj resnično podobo zgodovinskih dejstev v tem delu sveta".

Petindevetdesetletni pisatelj je za svoj roman Nekropola 8. novembra v Neaplju prejel tudi ugledno nagrado Premio Napoli za najboljši tuji roman v Italiji. Boris Pahor je večkrat kandidiral za Nobelovo nagrado. Leta 1992 je za svoje literarno delo prejel Prešernovo nagrado, maja 2007 pa je bil sprejet v red legije časti, najvišje francosko državno priznanje.

Sicer pa so bili med mesečnimi finalisti za Ime leta, ki so jih izglasovali poslušalci Vala 202, Bojan Šrot, Boris Pahor, Sara Isakovič, Slavko Bobovnik, Matjaž Zupan, Matej Rovšek, Janez Janša, Žiga Kovačič, Gregor Virant, Tone Pavček, Tomaž Razingar in Peter Mankoč. Zmagovalca so izglasovali finalisti sami. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.