Ksenija P. Hahonina

 |  Kultura

Najbolj brani avtorji v letu 2008

/media/www/slike.old/novice/khaled_hosseini.jpg

© AP Photo/Jeff Chiu

Knjigarne in revije o knjigah v ZDA (Publishers Weekly), Franciji (Livres Hebdo), Veliki Britaniji, Nemčiji in na Kitajskem so postregle s seznamom najbolj branih avtorjev v preteklem letu. Žal, točnih številk o prodaji ni, vendar je tudi brez statistik, kot trdi The Guardian, absolutni rekorder afganistanski pisatelj Khaled Hosseini, čigar uspešnici Tek za zmajem in Tisoč veličastnih sonc, sta že prevedeni v slovenščino. 43-letni Khaled se je rodil v Kabulu kot najstarejši od petih otrok v izobraženski družini. Enajstleten je z očetom diplomatom odšel v Pariz. Po sovjetski invaziji je družina zaprosila za azil v ZDA. Khaled je v Kaliforniji študiral medicino in se leta 1996 zaposlil kot internist.

S prvencem Tek za zmajem je bralstvu približal sodobni Afganistan in povezal njegovo zgodovino z intimno zgodbo dveh prijateljev. V romanu Tisoč veličastnih sonc pa je predstavil usodo dveh žensk, ki sta poročeni z enim moškim in skušata z žensko solidarnostjo preživeti v krvavih zgodovinskih okoliščinah.

Na drugem mestu najbolj prodajnih avtorjev je švedski dramaturg, pesnik in filmski režiser Stieg Larsson. Tudi njegov roman Moški, ki sovražijo ženske je bil lani preveden v slovenščino. Stieg je svojo zajetno trilogijo Millenium založniku ponudil le nekaj mesecev pred smrtjo zaradi srčne kapi. V prvem delu raziskovalni novinar na željo bogatega industrialca preiskuje izginotje njegove hčere pred štiridesetimi leti. Prepletanje različnih zgodb daje vpogled v svet mračnih družinskih skrivnosti, v katerem gospodujejo moški, ki sovražijo ženske.

Tretji na lestvici povpraševanja po pisateljih je britanski avtor Ken Follett, po izobrazbi filozof, ki se je na začetku ukvarjal z raziskovalnim novinarstvom, a zaslovel je z delom Vohun, imenovan Šivanka (ekraniziran leta 1982), enako uspešni in nič manj napeti pa so tudi njegovi romani Mož iz Sankt Peterburga, Lezi z levi, Bomba in Ključ za Rebeko. V Španiji je 59-letni Follett tako priljubljen, da so mu že postavili spomenik v naravni velikosti pred katedralo Santa María v Viktoriji.

Četrta med najbolj branimi je ameriška pisateljica Stephenie Meyer, ki so jo za pisanje serije knjig, namenjenih predvsem najstnikom, navdušile sanje izpred šestih let: mladi vampir si želi napiti krvi svoje ljubljene – navadne punce.

Peta je francoska pisateljica in profesorica filozofije Muriel Barbery, ki do zdaj vsaj po podatkih vzajemne bibliografske-kataložne baze podatkov COBISS še ni prevedena v slovenščino. Njen prvenec roman Une gourmandise brska po spominih – okusih degustatorja in kuharskega kritika, ki se poskuša na pragu smrti spomniti nekega posebnega okusa iz preteklosti in ga doživeti še zadnjič.

Zanimivo je, da avtorica J. K. Rowling (http://www.jkrowling.com/), ki je pred desetimi leti ponudila bralcem svoj prvi roman o Harryju Potterju, zaseda le deveto mesto na seznamu, ki ga objavljamo spodaj.

1. Khaled Hosseini
2. Stieg Larsson
3. Ken Follett
4. Stephenie Meyer
5. Muriel Barbery
6. Carlos Ruiz Zafón
7. Anna Gavalda
8. John Grisham
9. J.K. Rowling
10. Henning Mankell
11. Alan Bennett
12. Jodi Picoult
13. Christopher Paolini
14. David Baldacci
15. Nicholas Sparks
16. Elizabeth George
17. Lauren Weisberger
18. Michael Connelly
19. Patricia D Cornwell
20. Paulo Coelho

/media/www/slike.old/novice/ken_follett.jpg

© AP Photo/Heribert Proepper

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.