Uredništvo

 |  Svet

Neposrečen atentat na avtorja Mohamedovih karikatur

Čeprav islam prepoveduje upodobitve živih bitij, je mogoče v islamski umetnosti najti tudi upodobitve Mohameda

Čeprav islam prepoveduje upodobitve živih bitij, je mogoče v islamski umetnosti najti tudi upodobitve Mohameda

Danska policija je v petek ustrelila in ranila somalijskega državljana, domnevno povezanega s teroristično mrežo Al Kaida, ki je poskušal ubiti danskega karikaturista Kurta Westergaarda, čigar karikatura preroka Mohameda je pred leti izzvala jezo muslimanov po vsem svetu, poročajo tuje tiskovne agencije.

28-letnik, ki živi na Danskem, je v petek pozno zvečer skušal vdreti v hišo 74-letnega danskega karikaturista v mestu Aarhus na zahodu Danske, ki je bil takrat doma s petletno vnukinjo. "Zaklenil sem se v našo varno sobo in obvestil policijo. Napadalec je skušal s sekiro razbiti vrata, vendar mu ni uspelo," je dogodek opisal danski umetnik. Nekaj minut kasneje je na kraj dogodka prispela policija, ki je skušala napadalca aretirati, je ta pri tem skušal napasti policista. Slednji je zatem ustrelil napadalca, vendar njegovo življenje ni bilo ogroženo, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Po navedbah danske notranje varnostne službe PET naj bi bil Somalijec, čigar identitete policija ni razkrila, povezan s skrajnim somalijskim gibanjem Šebab in voditelji mednarodne teroristične mreže Al Kaida v vzhodni Afriki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Westergaard je bil eden od dvanajstih karikaturistov, katerih risbe preroka Mohameda je septembra 2005 prvič objavil danski dnevnik Jyllands-Posten. Številni muslimani so karikature razumeli kot žalitev, njihova objava pa je januarja in februarja 2006 izzvala številne nasilne proteste po vsem svetu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Danski karikaturist je od takrat prejel več groženj s smrtjo in imel tudi policijsko zaščito. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.