|  Politika

Odstopili ambasadorki Unicefa Slovenija

Ambasadroka Milena Zupančič

Ambasadroka Milena Zupančič
© Matej Leskovšek

Milena Zupančič in Vita Mavrič ne želita biti več ambasadorki dobre volje pri Unicefu Slovenija. Njuni izjavi danes objavljata Večer v tiskani izdaji in Delo na spletni strani. Med drugim navajata, da je društvo z njima praktično prekinilo stike. Na govorice o domnevnih nepravilnostih, ki so se pojavile, pa odgovorov nista dobili.

Kot pojasnjuje Mavričeva, je njen odhod visel v zraku že vsaj leto in pol. Do ambasadorjev je namreč prišel podatek, da obstajajo nepravilnosti v finančnih poročilih. Opozorjeni so bili tudi na "enoletno brezobrestno posojilo" Pošti Slovenija v višini 22.000 evrov, na čezmerno porabo sredstev, namenjenih promociji, ter uničevanje neprodanih voščilnic.

"Razen do približne obrazložitve glede razlik v finančnih poročilih se do preostalih odgovorov na omenjena vprašanja z ambasadorko Mileno Zupančič nisva dokopali. Organizacija je z nama v tem času, od aprila 2009, prekinila skoraj vse stike," je med drugim zapisala Mavričeva, ki je kot ambasadorka dobre volje Unicefa Slovenija javno delovala od leta 2002.

Mavričeva ob tem opozarja, da so ambasadorji nemalokrat izpostavljeni neprijetnim vprašanjem, ki zadevajo ugled in verodostojnost dela Unicefa, zagovarjajo pa ga lahko zgolj z argumenti. V tem primeru pa ji jih je zmanjkalo precej, pojasnjuje. Informacij o tem, kam gredo sredstva, na kakšen način, za kaj in kako in ali so gospodarno porabljena, o čemer so bili včasih ambasadorji obveščeni, pa je bilo sčasoma vedno manj.

Zupančičeva, ki je bila za ambasadorko Unicefa imenovana 1997, prav tako navaja, da je njen status v društvu "že nekaj časa popolnoma marginaliziran" in da ni skoraj nobenega sodelovanja več. Ni seznanjena, kdo sploh je predsednik društva, kdo je izvršni direktor, kdo je v izvršilnem odboru, kdo so člani nadzornega odbora, ne ve, kako se razporeja denar darovalcev, ni seznanjena z načrtovanjem posameznih akcij.

"Bojim se, da se že nekaj časa zaposleni ukvarjajo predvsem sami s seboj, da se prerivajo za položaje in vpliv. Neuradno pa poslušam govorice, da se je nabralo kar nekaj nepravilnosti v delovanju društva. Občutek imam, da aktivnosti niso več usmerjene izključno v dobro otrok. To me skrbi, zato se v takem društvu ne vidim več," je še zapisala.

Po navedbah časnika Delo so se govorice o domnevni nepravilnostih in nezakonitostih v delovanju slovenskega Unicefa razširile tudi z anonimnim dopisom. Časnik tudi navaja, da je organizacija že več kot pol leta brez zakonitega zastopnika, da lani ni bila sklicana skupščina, ki bi obravnavala zaključno poročilo o finančnem poslovanju za leto 2009, proti Unicefu Slovenija pa so na delovno in socialno sodišče vložene štiri tožbe zaradi domnevno nezakonite odpovedi pogodbe o zaposlitvi in tri tožbe za plačilo odškodnine zaradi mobinga. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.