27. 6. 2004 | Mladina 25
Bodo prstaci izginili z jedilnikov?
Slovenske gostilne in prepovedane školjke
Hrvaški mediji z reškim Novim listom na čelu so se zgražali nad konkurenčno ponudbo slovenskih gostincev, ki v nasprotju z Italijani in Hrvati lahko povsem legalno ponujajo kulinarično specialiteto morske dateljne, po domače prstace. Povsem brez težav jih lahko najdemo na jedilnikih gostinskih obratov z domicilom v osrčju Slovenije. Bolj zviti in obveščeni pravijo, da se lahko kupijo tudi na ribjih tržnicah, kilogram pa naj bi bil cenjen na 10.000 Sit. Prstaci so zaščiteni, ker školjka za svojo rast porabi cela desetletja. Njihovo nabiranje je v Sloveniji strogo prepovedano, prav tako na Hrvaškem. Prodaja prstacev pa ni bila prepovedana, saj so jih lahko trgovci in gostilničarji povsem legalno uvažali iz drugih jadranskih obmorskih držav, iz Srbije in Črne gore ter BiH.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?