Posmrtno združeni

Spomeniška zmešnjava v Trbovljah

Združeni

Združeni
© Ksenja Hahonina

Pogled na zgodovino se spreminja in temu skušajo slediti lokalne oblasti, kar se trajno kaže v postavljanju ali odstranjevanju obeležij. V občini Trbovlje so se odločili ugoditi združenju prisilno mobiliziranih v nemško vojsko in ovekovečiti spomin na njih. Zato so na ukaz občine tik pred dnevom mrtvih na pokopališču na Gabrskem vklesali napis "Spominu padlim, umrlim v ujetništvu in trpljenju prisilno mobiliziranim Trboveljčanom v nemško vojsko 1941-1945" na kamnito ploščo, kjer so bila že od leta 1991 imena padlih partizanov, talcev, taboriščnikov in vojnih ujetnikov. In ne da bi se o tem posebej posvetovali z Zvezo združenj borcev NOB, kaj šele z ljudmi, katerih sorodniki sedaj v obliki imena in priimka "delajo družbo" prisilno "mobiliziranim".

Edvard Petrič, čigar brat, oče in mati, umorjeni med vojno, so trenutno sosedje "mobiliziranih", je ogorčeno pripomnil: "Letos je bilo prvič, da nisem imel kje prižgati sveče, kajti fašisti vojaki so okupirali partizanski spomenik." Poleg zanj samoumevne nezdružljivosti obeležij ga moti tudi, da pod drugim delom spomeniškega napisa piše le "mati mobiliziranega" in ni duha ne sluha o "prisili". Strinja se, da si tudi prisilni mobilizirani zaslužijo obeležje, toda ne na isti plošči s partizani.

Podobnega mnenja je tudi predsednica trboveljskega odbora zveze NOB Mari Govejšek: "Vemo, da so bile to žrtve vojnega nasilja, toda vztrajamo, da je njihovo obeležje ločeno od našega." Kaj o vsem tem meni župan Trbovelj in hkrati poslanec SNS Bogdan Barovič, nismo izvedeli iz prve roke - do zaključka redakcije se je mudil v Parizu. A je bilo v glasilu Zasavc zaslediti njegovo sporočilo za javnost: "Prisilno mobilizirani, prisilno izgnani in ugrabljeni otroci, ki jim je obeležje tudi namenjeno, niso zavestno nastopili proti revoluciji ..." Metanje v isti koš mobiliziranih in ugrabljenih otrok, ki naj bi nastopili proti revoluciji, je dodatno prepričalo Petriča, ki je bil tudi sam med ugrabljenimi otroki, o županovi nekompetentnosti. Občinski strokovni sodelavec za družbene dejavnosti Branko Krevl pa je priznal, da so pri spremembi plošče "nekako izpustili" dogovarjanje z zvezo borcev in da bodo to kmalu popravili oz. so že pripravili nove predloge za obeležje, med drugim premestitev na drugi konec pokopališča. Ob tem je za predsednika zasavskega odbora zveze mobiliziranih Slovencev Marjana Šanca zgodba končana: "Gor so imena žrtev z uradno priznanim statusom. Zato smo odločno proti premestitvi obeležja, ker bi bila to za svojce skrunitev. Smo pa za večjo prepoznavnost oz. razmejitev posameznih kategorij v okviru obstoječega spomenika."