Lepotica v odboru

Gimnazijska maturantka o visokem šolstvu

Nove volitve so prinesle tudi nove poslance. In ti so v prvih tednih prejeli delovne knjižice z opisi dela in nalog. Vsak pravi poslanec je namreč član kakšne parlamentarne komisije ali odbora, ponavadi s tistega področja, za katero je najbolj kompetenten. To pravilo pa vsebuje tudi politične izjeme. Ena izmed takšnih je Eva Irgl, poslanka SDS, ki se bo v naslednjem mandatu kot parlamentarna novinka spoprijela z zahtevnim mestom podpredsednice parlamentarnega odbora za visoko šolstvo, znanost in tehnološki razvoj. Dejstvo, da je Irglova politični greenhorn, ni tako moteče, zanimivo je nekaj drugega. Podpredsednica odbora za visoko šolstvo je postala poslanka, ki je po izobrazbi gimnazijska maturantka. Postavlja se torej vprašanje, kako bo Irglova razpravljala o visokem šolstvu, če pa nima končane fakultete.

Sicer drži, da je Irglova tudi pridna študentka, ki je v zadnjih letih prilezla do četrtega letnika teologije, vendar to problema bistveno ne spremeni. Ko smo Irglovo povprašali, kako bo kot gimnazijska maturantka odločala o visokem šolstvu, se je odgovora vzdržala. Našega vprašanje ni hotela komentirati. Zanimivo - lahko bi se zatekla k priročnemu odgovoru, da ima kot študentka vsaj delen pogled na visoko šolstvo in da lahko kot človek iz prakse veliko pripomore k izboljšanju položaja visokega šolstva, znanosti in tehnološkega razvoja v Sloveniji. A mlada poslanka je raje molčala.

Sicer pa Irglova ni edina, ki sedi v odboru za visoko šolstvo, a nima univerzitetne izobrazbe. Takšna sta tudi Bogomir Zamernik in Pavel Rupar. Tako kot Irglova sta oba člana SDS. Ima pa zato omenjena poslanska skupina v oboru vseeno enega magistra veterine in enega univerzitetno diplomiranega inženirja kemije.