Gregor Cerar

22. 1. 2005  |  Mladina 3

Ameriško izsiljevanje

Ameriške multinacionalke rade molzejo šibke in majhne

Julien Coustaury

Julien Coustaury
© Igor Škafar

Slovenska vlada ima še do konca meseca čas, da odgovori na precedenčno zahtevo mobilnega operaterja Vega po poplačilu škode v višini 173 milijonov evrov. Vega namreč trdi, da so določeni slovenski državni organi krivi za njihov poslovni neuspeh, ki se izraža v zgolj dveh odstotkih trga mobilne telefonije. Če bo slovenska vlada zavrnila Vegino zahtevo, pa namerava Vega tožiti državo za celotni znesek svoje slovenske naložbe za znesek 337 milijonov evrov. Dogodki v zadnjem času že malo napovedujejo, da bo Janševa vlada pokleknila pred zahtevo Vege v slogu slovensko-ameriškega prijateljstva in mobilnemu operaterju v ameriški lasti odštela proračunske milijone. Morebiti je torej res nekaj resnice v "tračih", da imajo za zamenjavo oblastnikov v Sloveniji veliko zaslug ZDA in njihova administracija. Vsako takšno uslugo pa je nekoč treba vrniti ali plačati. V javnosti so se namreč pojavili dokumenti, s katerimi je svojo obrambo v primeru Vega utemeljevalo ukinjeno ministrstvo za informacijsko družbo in so tako dostopni v premislek pravnim zastopnikom Vege. Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak, ki je prevzel večino del in nalog nekdanjega ministrstva za informacijsko družbo, pa se je sprl z odvetniško pisarno Colja & Rojs, ki je v primeru Vega zastopala Slovenijo. Vzrok naj bi bila previsoka višina plačila za odvetniške storitve.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €