Igor Harb

5. 10. 2005  |  Mladina 40

Zbiranje podatkov o stanovanjih "na črno"

Prek vlog za subvencije bivanja študentov se zbere veliko podatkov

Ker študentski domovi v Sloveniji, še posebej pa v Ljubljani, nimajo dovolj zmogljivosti za namestitev vseh študentov, ki bi v njih želeli bivati, je kot pomoč tistim, ki ostanejo zunaj, že nekaj let na voljo subvencija stanarine pri zasebnikih. Ta letos znaša do 25 tisoč tolarjev, ki jih Študentski domovi kot izvajalec tega projekta nakažejo najemodajalcu stanovanja ali sobe, v katerem živi študent, ki mu pripada subvencija.

Čeprav je bil program subvencioniranja študentskega bivanja pri zasebnikih sprva mišljen kot premostitev pomanjkanja sob v Študentskih domovih, je bil njegov stranski učinek tudi vse večje število legalnega oddajanja sob. Študenti namreč ne morejo dobiti subvencije za bivanje pri zasebnikih, ki sobe oddajajo "na črno", najemodajalcem pa je tudi v interesu dobiti za podnajemnike študente z urejeno subvencijo, saj ta pomeni zagotovljen prihodek, pa tudi najemnina je lahko nekoliko višja. Kljub temu je oddajanje sob in stanovanj "na črno" še zmeraj "velik biznis", predvsem zaradi izogibanja dacarjem.

A stvari se morda spreminjajo, na kar kažejo manjše spremembe v nekaterih postopkih. V začetku programa subvencioniranja študentskega bivanja pri zasebnikih je študent vlogo lahko oddal le v primeru, če je imel soglasje najemodajalca stanovanja ali sobe. Po novem pa soglasje ni več potrebno ampak je dovolj pogodba. Študentski domovi v Ljubljani tako dobijo tudi vloge študentov za subvencije v stanovanjih, ki so oddana "na črno". Kot so nam zatrdili v upravi Študentskih domov, teh podatkov sicer ne posredujejo pristojnim službam, kot sta policija in davčna inšpekcija, vendar pa ima država s tem možnost sestaviti obsežno zbirko najemodajalcev, ki stanovanja oddajajo "na črno". Vprašanje je le, če bo država v interesu reševanja vse bolj žgočega stanovanjskega problema te podatke sploh uporabila; in če bi jih, ali bi tak poseg imel pozitiven učinek ali bi le zvišal najemnine.