Drnovšek kot rudar ...

... ki se bori za delavske pravice

Janez Drnovšek

Janez Drnovšek
© Denis Sarkić

Politična nasprotovanja med predsednikom vlade Janezom Janšo in predsednikom Janezom Drnovškom so bila izrazita že pri sprejemanju zakona o azilu, zakona o medijih, ob predlogu vojaške parade na državni proslavi, reševanju Toma Križnarja, očitna pa so tudi ob vlogi Urada predsednika Republike Slovenije za dodelitev dodatnih sredstev iz proračuna. Potem ko so iz urada predsednika že junija na ministrstvo za finance poslali predlog za povišanje razpoložljivih sredstev in jih konec avgusta znižali za skoraj 50 odstotkov, odgovora še zdaj niso prejeli. Kar je seveda nerazumljivo tudi zato, ker je vlada v tem obdobju ministrstvu za javno upravo, ministrstvu za pravosodje, ministrstvu za zunanje zadeve in Uradu Republike Slovenije za informiranje odobrila dodatna sredstva.

V zvezi s slednjim je Drnovšek na novinarska vprašanja odgovarjal: "(...) to samo potrjuje mojo oceno, da vlada načrtno ovira institucijo predsednika države in si jo želi na nek način podrediti s finančnim mehanizmom."

Bizarnost odnosov vodilnih slovenskih političnih institucij pa so opazili tudi nekateri tuji mediji. Tako so nekaj o omenjenem zapisali na primer v makedonski tiskovni agenciji, v španskem dnevniku ABC, ki je poleg El Munda in El Paisa največji in najbolj bran španski dnevnik, katalonski brezplačnik Que pa je Drnovškovi poti z avtomobilom na uradni obisk k španskemu kralju namenil prispevek na zadnji strani. Drnovšek je zaradi pomanjkanja razpoložljivih sredstev nekaj svojih uradnih obiskov, v Makedonijo, Albanijo in na Češko, že pred časom odpovedal. Odpovedal je tudi odhod na zasedanje generalne skupščine Združenih narodov, čeprav naj bi za slednjo pot, po nekaj moralkah premiera, sredstva vseeno našli pri "varčnejših" institucijah. Ravno zaradi pomanjkanja financ pa je Drnovšek za pot v Španijo izbral "cenejši" avtomobilski prevoz. V katalonskem Que so tako s priročno spletno stranjo viamichelin.com izračunali kilometre, stroške in čas, ki bi ga predsednik porabil za avtomobilski prevoz od Ljubljane do Madrida. Poleg tega pa v omenjenem časopisu Drnovška primerjajo s protagonistom španskega filma "Pidele cuentas al Rey", rudarjem, ki je ob zaprtju rudnika, v katerem je delal, odšel v boj za delavske pravice in izvajanje ustave pred kralja kar peš. Drnovšek sicer v Španijo ne bi odšel zaradi boja za delavske pravice, temveč le na državni obisk, ki pa ga bo kot druge mednarodne obveznosti zaradi nekonstruktivnega odnosa vlade očitno predstavil na kasnejši čas. Kot je znano, je urad umaknil tudi zahtevek za dodatna proračunska sredstva.