Deja Crnović

17. 1. 2007  |  Mladina 2

Skoraj jasnovidni Grims

Ali kako je izvolitev Sajovica še dodatno zapletla problem odlagališča Kovor

Ena od predvolilnih obljub novega župana Tržiča Boruta Sajovica je bila tudi preprečitev spremembe deponije Kovor v sodoben medobčinski center za ravnanje z odpadki, ki naj bi med drugim razbremenil kranjske Tenetiše ter okoliške upravne enote, tudi Radovljico in seveda Tržič. Sajovic je bil namreč kot predsednik krajevne skupnosti Kovor eden glasnejših nasprotnikov Ruparjevega projekta, ki naj bi ga sofinancirala EU. Glede tega so decembra 2005 izvedli tudi referendum, na katerem je 56 % vseh prebivalcev občine Tržič podprlo preoblikovanje deponije, več kot 70 % prebivalcev KS Kovor pa se je izreklo proti nadgradnji deponije, kar je že tako nepriljubljeno problematiko še dodatno zapletlo.

Ko so 20. septembra v kranjskem mestnem svetu razpravljali o problemu, je SDS-ov Branko Grims navzoče pomiril z naslednjo modrostjo: "In dejansko imam čedalje bolj občutek, si bom sposodil besede kolega, da je glavni problem tržiški faktor. Kolegi, razbremenite se tega. Pavel Rupar bo ponovno izvoljen kot župan. In to takoj in v prvem krogu. In ker bo takoj, bo v naslednjem mandatu močnejši pogajalec kot zdajle. In ne na te stvari računat, ker se boste strašansko zaštrikal. Bodite realni sami do sebe, poglejte njega, protikandidata, pa poglejte rezultate zadnjih volitev v občini Tržič."

Politični analitik Grims se je malo zmotil, Ruparjeva zmaga in s tem razbremenitev mestnih svetnikov se nista zgodili. Na ministrstvu za okolje in prostor so nam povedali, da zadeva miruje, saj načrtujejo še v januarju sestanek z novim vodstvom tržiške občine, in če uporabimo Grimsove besede, se zadeva lahko še "strašansko zaštrika", saj je Sajovic razpet med mnenjem svoje krajevne skupnosti in mnenjem vseh občanov Tržiča.