Neža Mrevlje

26. 10. 2007  |  Mladina 42

Homofobno ravnanje Orto bara ...

... ali neprimerno vedenje v javnosti?

Proti homofobiji

Proti homofobiji
© Matej Leskovšek

V petek, 12. oktobra, je po spletu zakrožila novica o izgonu lezbičnega para iz Orto bara. Novica je spodbujala k akcijam in drugim dejavnostim, ki bi vnovič opozorile na diskriminatorne prakse in nestrpne odzive pri nas. Na podlagi navedenega so v ŠKUC-u LL napisali izjavo za medije, ki pravi, da je bil "11. oktobra 2007 okoli enih zjutraj v ljubljanskem gostinskem lokalu Orto bar lezbični par žrtev nestrpnega odnosa varnostnika in lastnika lokala". Varnostnik je prek kamer opazil, da se dekleti poljubljata, in od njiju zahteval, da takoj zapustita lokal, saj Orto bar, po njegovem, ni "take vrste lokal", kjer se "to" lahko počne, dogodek povzema izjava. Posameznici sta se obrnili na enega izmed lastnikov lokala. Ta jima je sicer zagotovil, da se v lokal lahko vrneta, a dodal, da je Orto bar "heteroseksualen lokal".

O diskriminatornem in nestrpnem dejanju ter izjavljanju, ki je v nasprotju z veljavnimi zakoni, je ŠKUC LL poleg organov pregona, mestnih oblasti in drugih pristojnih institucij obvestil tudi varuhinjo človekovih pravic. Vodja za odnose z javnostmi varuha človekovih pravic Nataša Kuzmič pravi: "Znova obsojamo vsakršno nestrpnost in diskriminacijo." Vendar v omenjenem primeru, ker gre za zasebni gostinski lokal, pristojnosti varuhinje ne dopuščajo nikakršnega posredovanja.V tem primeru ima pristojnosti zagovornica načela enakosti Tatjana Strojan z Urada za enake možnosti. Na podlagi pobudnika ŠKUC-a LL bo izdelala mnenje o domnevnem diskriminatornem dejanju, saj je osebam zaradi njihove spolne usmerjenosti prepovedano omejevati vstop v javne lokale. In ker je mnenje, kot še pravijo v uradu, neformalno in nezavezujoče, lahko ob neupoštevanju pripravljenega mnenja oziroma zaradi nesodelovanja domnevnega kršitelja pri obravnavi zagovornica zadevo odstopi inšpekciji, v tem primeru Tržnemu inšpektoratu RS.

Seveda so na podlagi izjave za medije ŠKUC-a LL in drugih odzivov na omenjeni dogodek izjavo za javnost pripravili tudi v Orto baru. V svoj zagovor pišejo, da je dogodek predstavljen "neresnično in zlonamerno". Enako obravnavo vseh prisotnih v lokalu pa utemeljujejo s tem, da v sicer liberalnem lokalu, kot ga v izjavi opredeljujejo, neprimerno vedenje ni dovoljeno nikomur. Tokrat je varnostnik očitno presodil, da je neprimerno vedenje tudi poljubljanje dveh deklet oziroma "eksplicitno ljubljenje dveh deklet". Zaradi dogodkov v Ortu so že bili protesti proti homofobiji. Ena akcija je opozarjala na nestrpnost s transparenti, potekale so tudi demonstracije pred Orto barom.