Parada? Ne, hvala!

21 let po veliki paradi JLA v Beogradu, 11 let po odpovedani paradi v Ljubljani se je v naše kraje spet pritlehno priplazila ideja o vojaški paradi

Janez Janša in Janez Drnovšek na vojaški vaji na Počku (vmes Valentina Flander)

Janez Janša in Janez Drnovšek na vojaški vaji na Počku (vmes Valentina Flander)
© Denis Sarkić

V petek, 17. februarja, je državni koordinacijski odbor za proslave obravnaval predlog koledarja državnih proslav. Predlog je bil navidezno dolgočasen, za osem državnih praznikov si je država zamislila različne prireditve. Namen načrtovanega praznovanja je bil preprost. Načrtovalci so si zaželeli decentralizacije, več komunikativnosti, vedrine in gledljivosti državniškega proslavljanja. Kaj recimo pomeni besedica "vedrine", niso pojasnili. Proslave naj bi bile na Nanosu, pa v Beltinškem gradu, v Celju in jasno tudi v Ljubljani. Vse skupaj ne bi bilo nič posebnega, če si ne bi odbor za proslave ob 15. obletnici osamosvojitve na dan državnosti zaželel dvodnevnega proslavljanja. Po načrtih naj bi letošnji dan državnosti obeležila vrsta prireditev po različnih krajih Slovenije, pa slavnostna seja parlamenta in osrednja prireditev v Ljubljani ter, čisto na koncu, kot kulminacija narodne radosti vedra nedeljska parada Slovenske vojske. Opoldne. Po Slovenski cesti mimo Kongresnega trga v Ljubljani. Podobno ruto so si izbrale v Ljubljani tudi druge vojaške formacije, recimo domobranska.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: