Miha Štamcar

 |  Mladina 31  |  Družba

"Zakaj že prej nismo šli pred mednarodno sodišče? Veste, zakaj sprašujem to? Če se kmeta spreta zaradi meje, torej če se kmeta, ki sta sicer dobra soseda, ne moreta zediniti glede meje, pokličeta sodno komisijo. Ta ugotovi, kje teče meja, in kmeta ostaneta še naprej dobra prijatelja." - Stipe Mesić

Stipe Mesić, predsednik Hrvaške

© Borut Peterlin

Stipe Mesić je hrvaški predsednik z burno preteklostjo. V sedemdesetih letih je bilo celo zaprt zaradi preveč liberalnih pogledov na razvoj Jugoslavije in zveze komunistov. V času demokratičnih sprememb je postal tajnik Tuđmanove HDZ in prvi hrvaški premier. Stipe Mesić je bil zadnji predsednik predsedstva Jugoslavije, zdaj pa predseduje sosednji Hrvaški že drugi mandat. Lahko rečemo, da je karizmatična figura, človek, s katerim bi se lahko pogovarjali zelo dolgo, žal pa smo se v manj kot uri lahko lotili le najpomembnejših dogodkov, ki jih riše dnevna politika. S hrvaškim predsednikom smo govorili o odnosih med Slovenijo in Hrvaško, o herojskih dnevnih osamosvajanja in aktualnih dogodkih v zvezi z afero Zagorec.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: