Gregor Cerar

 |  Mladina 48  |  Politika

Zaprite trgovine in zaklenite alkohol

V začetku prejšnjega tedna so se ljubljanski svetniki zbrali in spet uganili pravo. Ponoči bodo iz Ljubljane naredili mirno mesto.

No pivo on sunday: Liberalna županja Vika Potočnik

No pivo on sunday: Liberalna županja Vika Potočnik
© Tomi Lombar

Pravzaprav so mestni politiki končno začeli izpolnjevati načrt, ki si ga je v začetku devetdesetih zastavila najbolj desničarska oblast, ki jo je Ljubljana imela v zadnjem stoletju: Marjan Vidmar v vlogi predsednika izvršnega sveta in Jože Strgar kot predsednik skupščine mesta. Marjan Vidmar je ob začetku svojega vladanja izjavil, da bo iz Ljubljane naredil alpsko mesto, kakršni sta Innsbruck in Zürich. Najbolj levičarska mestna oblast po osamosvojitvi pa Vidmarju pritrjuje. Mestni svetniki slovenske metropole so v začetku tedna praktično soglasno odločili, da bodo trgovine odslej zaprte ob sobotah popoldne in ob nedeljah, medtem ko bodo alkohol v trgovinah lahko prodajali samo od 7. do 21. ure. Večinski liberalci in socialdemokrati v mestu niso niti trenili z očesom, kaj šele da bi zardeli, iz virov blizu Vike Potočnik, tako imenovane napredne županje, pa smo izvedeli, da je šlo v teh primerih za strankarsko disciplino. Dodatek o prepovedi alkohola si je izmislil in predlagal Andrej Razdrih. Po glasovanju naj bi se čudil sam sebi, kako mu je uspelo: "Resno mislim iz dveh razlogov. Prvi razlog je ta, da se ukvarjam s posledicami alkoholizma, z razbitimi družinami, razvezanimi in mladoletniškim kriminalom. Povod pa je bil, da sem v Sobotni prilogi Dela prebral analizo dr. Dušana Kebra o dva tisoč žrtvah, ki jih posredno ali neposredno zahteva alkohol v Sloveniji. Potem sem prišel na idejo za ta amandma v zvezi z dežurnimi trgovinami, prepričan, da ga svetniki ne bodo sprejeli. Povedal sem, da mislim, da bo sprejet, mislim pa, da je treba vsaj malo zožati dostop do alkohola - to ni prohibicija. Alkoholni kulturi bi morali to dopovedati, saj alkohol ni živilo ali zdravilo, ki naj bi bilo na razpolago 24 ur. Podprla ga je koalicija, tudi uprava, mislim, da nihče ni bil proti. Videl sem, da je alkoholni lobi močan, odzivi so bili nepričakovano hudi in dvomim, da bo ta odlok zdržal eno leto, ker bodo najeli najboljše pravnike, ki bodo dokazali, da to ni samo v nasprotju z zakoni, temveč celo z ustavo."

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: