Igor Mekina

 |  Mladina 48  |  Politika

Onečaščena s Kekcem

Še nedokončano cerkev svetega Jožefa v Ljubljani je prva "zlorabila" staroavstrijska vojska, saj jo je uporabila za priročno vojašnico, hlev in skladišče

Obnovljena cerkev sv. Jožefa

Obnovljena cerkev sv. Jožefa
© Igor Škafar

Nadškof dr. Franc Rode je 5. novembra v navzočnosti številnih vernikov, sto duhovnikov, škofov, apostolskega nuncija Edmunda Farhata, jezuitskega generala patra Hansa Kolvenbacha, predsednika vlade Andreja Bajuka in drugih visokih gostov posvetil cerkev sv. Jožefa v Ljubljani. V pridigi je dejal, da je posvetitev "velik dan za Cerkev", nato pa orisal zgodovino te cerkve in njeno "tesno povezanost z usodo naroda". Potem ko je omenil prvo svetovno vojno, "v kateri so umirali Slovenci na mnogih bojiščih" in med katero je bila cerkev spremenjena v zasilno vojaško bivališče in skladišče živil, je opisal, kako je cerkev doživela "razcvet verskega življenja med obema vojnama". Takoj zatem naj bi bila "v obdobju polstoletne diktature, ki je hotela izbrisati vsa znamenja vernosti v deželi in iz src ljudi, cerkev spremenjena v filmski studio ter s tem onečaščena", saj je "doživela gnusobo opustošenja". Ob koncu tega obdobja naj bi bila "patra Tomaž Podobnik in Edmund Böhm začutila, da je prišel trenutek, ko se je treba zravnati in skupaj z verniki, ki so se pričeli na njun poziv zbirati v procesijah z lučkami in molitvami okoli cerkve, dosegla, da je bila cerkev vrnjena". Sedaj, po sinodi, ki zaznamuje "novo obdobje Cerkve", naj bi postala novo duhovno središče, kar naj bi bilo obetavno in govorilo o "jutrišnjem dnevu, ko bo vera v slovenskem narodu globoka, ponotranjena bolj kot danes," je napovedal nadškof Franc Rode.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: