Igor Mekina

 |  Mladina 29  |  Politika

Šminkerska obramba

Nakup terenskih vojaških vozil je dober povod za premislek o tem, ali bi Slovenija sploh morala v Nato in kakšna je "cena", ki se jo za to splača plačati

Ameriško terensko vozilo znamke Hummer in njegov lastnik Danilo Slivnik

Ameriško terensko vozilo znamke Hummer in njegov lastnik Danilo Slivnik
© Denis Sarkić

Odločitev Slovenske vojske o nakupu 30 ameriških terenskih vozil znamke Hummer pred nekaj dnevi je bila verjetno zgodovinska. Ne zgolj zato, ker so se za nabavo odločili brez pravih analiz in iz očitne želje po pridobivanju političnih točk za vstop v zvezo Nato, veliko bolj je odločitev zgodovinska zato, ker nakup prvič jasno dokazuje, da je razširitev zveze Nato pravzaprav predvsem velik biznis, pa tudi zato, ker vse bolj postaja jasno, za kaj bomo v prihodnjih letih pravzaprav usposabljali slovenske vojake. Ne za obrambo domovine pred sosedi - ti Slovenije že dolgo ne ogrožajo več -, pač pa za mednarodno posredovanje v oddaljenih puščavah, stepah in tundrah. Hummer je sicer vsestransko terensko vozilo, vendar je posebej primeren prav za terene, kakršnih v Sloveniji ni.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: