Gregor Jurko

 |  Mladina 30  |  Politika

Kam plujemo?

V katero smer bo plulo slovensko gospodarstvo v prihodnje, ni odvisno samo od domače klime oziroma od sape domačega gospodarstva

Gospodarske razmere so v Evropi in svetu daleč od rožnatih. A drugače kot prejšnja leta bo splošna gospodarska klima v petindvajsetih tranzicijskih državah (razen v Makedoniji) letos vendarle pozitivna. Največjo gospodarsko rast so imeli v državah nekdanje Sovjetske zveze (Letonija 6 %, Rusija 5 %, Azerbajdžan celo 8 %); na Madžarskem je bila rast 4,8-odstotna, v Sloveniji bo številka približno 4,8 %. Na slovensko malce počasnejšo plovbo bo vplival predvsem izvoz v države članice Evropske unije. Izvoz v te države presega 60 % vsega slovenskega izvoza. Napovedi o gospodarski rasti pa so za države s skupno valuto evra vse prej kot dobre. Povprečna rast BDP v teh državah znaša 2,6 % (leta 2002 bo 2,8 %), to je celo optimistična napoved glede na to, da Evropa v svojem konjunkturnem ciklu (ta sledi ameriškemu) zaostaja za ZDA. To pa glede na gospodarski položaj v ZDA, ki je na robu recesije (industrijska proizvodnja se zmanjšuje že devet zaporednih mesecev, to je najdaljše obdobje po letu 1982), pomeni, da jim bo Evropa kmalu sledila. Posledično pa tudi Slovenija.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: