Nikoli končana zgodba

Ponovno oživljanje zahtev italijanskih optantov najbrž ne bo imelo resnejših posledic. Je pa napoved novih zahtev, ki jih bodo še postavljali "Staroavstrijci".

Roberto Antonione, podsekretar na zunanjem ministrstvu na obisku v Ljubljani

Roberto Antonione, podsekretar na zunanjem ministrstvu na obisku v Ljubljani
© Denis Sarkić

Napovedi so bile vznemirljive. Za medije kot naročene v času poletnih "kislih kumaric". Najprej je tržaški dnevnik Piccolo napovedal, da bo italijanski podsekretar na zunanjem ministrstvu Roberto Antonione na obisku pri slovenskem zunanjem ministru Dimitriju Ruplu ponovno omenil vprašanje vračanja nepremičnin italijanskim optantom. Zatem sta podpredsednik italijanske vlade Gianfranco Fini in italijanski zunanji minister Renato Ruggiero sprejela predstavnike istrskih optantov in jim obljubila, da bo vprašanje njihovih pravic rešeno na "inovativen način". Fini je to označil za "bolj moralno kot politično dolžnost". Predsednik Unije Istranov Silvio Delbello je izrazil prepričanje, da bo Antonione storil v Ljubljani "vse, kar je mogoče, za rešitev problema". Predsednik Zveze ezulskih organizacij Guido Brazzodoro pravi, da bo njegova organizacija "podprla vključevanje Slovenije in Hrvaške v EU, če bosta konkretno pokazali, da spoštujeta načela demokracije in svobode, ki jih spoštujejo v EU, in bosta popravili krivice, ki jih je Istranom, Rečanom in Dalmatincem storil nekdanji jugoslovanski komunistični režim".

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: