Urša Matos

 |  Mladina 9  |  Politika

Goljufije v zdravstvu

Zaradi napačnega predpisovanja eritropoetina naj bi zdravniki zdravstveno blagajno odškodovali za pol milijarde tolarjev

Minister Keber

Minister Keber
© Denis Sarkić

Zdravstvo je v resni krizi. Zadnja afera o domnevno napačnem predpisovanju zdravila eritropoetin je le vrh ledene gore. Skrbeti bi nas morali že naslednji podatki: Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije je lani pridelal 12 milijard tolarjev izgube, bolnišnice so v zadnjih letih presegle 11 milijard tolarjev izgube, oprema v bolnišnicah je 80-odstotno izrabljena, čakalne vrste za nekatere operativne posege so vse daljše, in to kljub dejstvu, da so bolnišnice v zadnjih petih letih število hospitalizacij povečale za 25.000. Cene storitev bolnišnic so nenavadno različne, prav tako njihova obremenjenost, vsota zdravstvenega denarja na državljana pa se je v zadnjih štirih letih zmanjšala kar za četrtino. Reforma v zdravstvu je torej nedvomno potrebna. Vprašanje je le, kakšna naj bo in kako hitra. Na tej nevralgični točki se razhajata ključna akterja zdravstvene politike v državi - generalni direktor tristo milijard tolarjev težke državne zdravstvene zavarovalnice, Franc Košir, in minister za zdravje, dr. Dušan Keber. Keber trdi, da je zdravstvo v finančni krizi, da je sistem financiranja zgrešen, ker ne spodbuja racionalnosti, da so bili dosedanji popravki sistema le kozmetični, da je treba sistem hitro spremeniti tako, da bodo zdravstveni zavodi plačani po diagnozi pacientov in ne po oskrbnih dneh, in da mora imeti ministrstvo več pristojnosti, Košir pa nasprotno pravi, da je zdravstveni sistem razmeroma stabilen, da so zavarovanci s položajem v zdravstvu zadovoljni, da je sistem financiranja sicer treba spremeniti, a postopoma, da so izgube v bolnišnicah in njihova investicijska podhranjenost stvar ministrstva kot njihovega lastnika in da si minister hoče pridobiti prvenstvo pri razdeljevanju zdravstvenega denarja, česar mu ne bo dovolil. Ker Keber ne verjame, da je Košir pripravljen na kakršno koli reformo in da želi vsaj še nekaj časa ohraniti sedanji sistem z vsemi slabostmi vred, se je izrekel zoper njegovo vnovično izvolitev na direktorski stolček. Zdaj ostaja odprto vprašanje, kako se bo na Kebrovo stališče odzval parlament. Bolj ko se bliža dan glasovanja v državnem zboru, bolj se poglablja tudi spor med Koširjem in Kebrom, kar pa za javnost niti ni slabo. Brez njunega medsebojnega obračunavanja namreč ne bili tako hitro (če sploh) seznanjeni z osupljivimi podatki, denimo o domnevnem milijonskem goljufanju bolnišnic pri predpisovanju zdravila eritropoetin na recept.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: