Ksenja Hahonina

 |  Mladina 12  |  Politika

Janša proti Romom

Merilo "številčnosti" proti neopredeljenemu pojmu "avtohtonosti" ali zakaj se ustavna pravica Romov kot manjšine v praksi ne uveljavlja

Avtohtoni prebivalci Grosuplja

Avtohtoni prebivalci Grosuplja
© Borut Krajnc

Začelo se je v državnem zboru, ko je Janez Janša, ki je sicer izvoljen v volilni enoti IV, okraj 3, Grosuplje, vložil amandma, v katerem je opozoril, da v občini Grosuplje živi premajhno število Romov (besedo "romi" je dvakrat napisal z malo začetnico), zato ta "nehomogena" skupnost ne izpolnjuje pogojev za dodelitev lastnega mandata v občinskem svetu. Kot je sporočila tiskovna predstavnica poslanske skupine SDS Alenka Pavlin, se je Janez Janša odločil za vložitev amandmaja na podlagi "dobrega poznavanja problematike v občini Grosuplje" ter ker v imenu celotne poslanske skupine meni, da je "kriterij številčnosti Romov v tem primeru najprimernejši in učinkovitejši za reševanje problematike Romov". Tudi župan občine Grosuplje Janez Lesjak (LDS) je sporočil, da v "nobenem primeru 180 Romov v občini ne bi smelo avtomatsko imeti predstavnika v občinskem svetu. Kajti v tem vidimo podcenjevanje drugih občanov in kršenje demokratičnih načel". Za Lesjaka bi bila taka ureditev primerna le potem, "ko bi v parlamentu sedel predstavnik Romov".

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: