Urša Matos

 |  Mladina 19  |  Politika

Obračun na onkologiji

Drnovškova vlada je sredi aprila sprejela odlok o ustanovitvi že delujočega Onkološkega inštituta v Ljubljani. To je sprožilo silovito nasprotovanje večine zaposlenih na inštitutu, saj so prepričani, da je cilj dokumenta en sam - sredi mandata odstraniti direktorja inštituta, doc. dr. Alberta Petra Frasa, in strokovno direktorico, prim. dr. Cvetko Bilban Jakopin.

Dr. Albert Peter Fras

Dr. Albert Peter Fras
© Marko Jamnik

Ministrstvo za zdravje je že pred časom pojasnilo, da ne gre za ukinitev starega in ustanovitev novega inštituta, saj bi po takšni razlagi delovno mesto prenehalo vsem zaposlenim v zavodu, tega pa si tudi Drnovškova vlada ne bi upala privoščiti. Izključni namen odloka je, da mene in dr. Jakopinovo sredi mandata odstranijo iz vodstva inštituta. Vlada je odlok sprejela 16. aprila, točno na dan, ko sem odpotoval v tujino na konferenco onkološke kirurgije. Odločitev je bila torej sprejeta zahrbtno oziroma brez vsakršne vednosti inštituta. Ko sem se 22. aprila vrnil v službo, me je pričakalo nepriporočeno pismo. Čeprav ni bilo naslovljeno osebno name, sem ga odprl in izvedel, da me nameravajo zamenjati. Takoj sem sklical sodelavce, odpovedal udeležbo na že predvidenem strokovnem seminarju v tujini, obvestil zdravniško zbornico, Fides in kolege iz tujine ter enega od poslancev prosil, naj pri pristojnih ugotovi, kaj se sploh dogaja. Nekateri sodelavci so me pozneje spraševali, zakaj pisma nisem enostavno vrgel stran, češ da mi ne mogli dokazati, da sem ga sploh prejel. Moram priznati, da mi kaj takega ni padlo na pamet, ker sem prepričan, da je treba zadevi priti do dna.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: