Jure Trampuš

 |  Mladina 32  |  Politika

Državljanska nepokorščina

Nadzorni svet Zavarovalnice Triglav je raje podprl Nado Klemenčič kakor poslušal navodila Agencije za zavarovalni nadzor

Nade ne damo: Milan Marolt, predsednik nadzornega sveta zavarovalnice Triglav

Nade ne damo: Milan Marolt, predsednik nadzornega sveta zavarovalnice Triglav
© Denis Sarkić

Nadzorni svet Zavarovalnice Triglav je na četrtkovi seji sprejel pričakovano odločitev, pa čeprav je bil to pravni in tudi politični precedens. Po štiriurnem zasedanju so nadzorniki soglasno sklenili, tisti, ki jih na sestanku ni bilo, so glasovali celo po telefonu, da kljub dokončni odločbi Agencije za zavarovalni nadzor ne bodo razrešili Nade Klemenčič in Jožeta Obersnela, predsednice in člana uprave največje slovenske zavarovalnice. Predsednik neposlušnega nadzornega sveta Milan Marolt je bil pri utemeljevanju jasen: "Ne moremo prevzeti odgovornosti za škodo, ki bi nastala z avtomatično in nekritično izvršitvijo odločbe v delu, ki se nanaša na zamenjavo navedenih članov uprave, saj so predložene sankcije v absolutnem neravnotežju z možno očitano kršitvijo." Dodal je še, da nazorni svet prevzema vso odgovornost, ker ne bo upošteval navodil agencije. Nadzorni svet je upravi tudi naložil, naj vloži pobudo za ustavno presojo 181. in 282. člena zakona o zavarovalništvu, saj naj zakon v teh členih ne bi zagotavljal svobodne gospodarske pobude in sodnega varstva zoper odločbe agencije. Nada Klemenčič se torej ne da, žogica zavarovalniškega spora pa je neusmiljeno vrnjena Juriju Gorišku, direktorju Agencije za zavarovalni nadzor. Nadzorni svet je naredil še nekaj, agencijo je povabil na sestanek, kjer naj bi skupaj našli kompromis in najboljšo pot iz zavarovalniške godlje. To je seveda malo nenavadno, sporna odločba je namreč dokončna, časa za iskanje kompromisa in za vložitev pobude za ustavno presojo pa je bilo že prej dovolj.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: