Jure Trampuš

 |  Mladina 38  |  Politika

Srečanje, ki ga ni bilo

Slovenija si je z neuspelim povabilom na vrhunsko srečanje med ruskim patriarhom in papežem privoščila nenavadno diplomatsko igro

Slovanski duši: Aleksij II. in Janez Drnovšak

Slovanski duši: Aleksij II. in Janez Drnovšak
© BOBO

V nedeljo opoldne, v času, ko ves normalni svet uživa brezdelje, je slovenske medije napadla nepričakovana novica. Iz daljne Moskve, kjer se je ravno mudil Janez Drnovšek, je priromalo sporočilo, da naj bi slovenski premier na posebnem srečanju z Aleksijem II., ruskim patriarhom in vodjem ruske pravoslavne cerkve, predlagal, naj ta obišče Slovenijo in naj se tukaj sreča s svojim bratom iz Vatikana. Novica je bila šokantna, katoliška in pravoslavna cerkev se zadnje čase gledata bolj skozi puškine cevi kot pa prek mavričnih očal ekumenske prijaznosti. Moskovsko sporočilo pa je postalo še bolj neverjetno, ko je novica čez nekaj ur dobila svojo nadgradnjo. Ruska tiskovna agencija Intar-tass je namreč sporočila, da je Vsevolod Čaplin, uradni predstavnik Aleksija II., povabilo na srečanje pod določenimi pogoji celo sprejel. "Če bodo rešena temeljna nesoglasja med rusko pravoslavno in rimskokatoliško cerkvijo, potem bi bilo primerno mesto za srečanje med ruskim patriarhom Aleksijem II. in poglavarjem katoliške cerkve papežem Janezom Pavlom II. kaka majhna država, ki ima ugled kot nevtralna v zgodovini."

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: