Igor Mekina

 |  Mladina 40  |  Politika

Kapitulacija Evrope

Kako se bo na odločitev zunanjih ministrov EU, da lahko države članice z ZDA podpišejo bilateralne sporazume o imuniteti ameriških državljanov, odzvala slovenska diplomacija?

Slovenska diplomacija z ministrom na čelu se nagiba k podpisu posebnega sporazuma z ZDA.

Slovenska diplomacija z ministrom na čelu se nagiba k podpisu posebnega sporazuma z ZDA.
© Igor Škafar

“Evropska unija ne bo popustila Washingtonu.” S tem naslovom je nemški tednik Spiegel še v svoji zadnji izdaji potrjeval, da bo “EU v sporu z ZDA glede novega Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) branila svoje mnenje”. Danski zunanji minister Per Stig Moeller, predstavnik države, ki predseduje EU, in države, kjer je sedež novega sodišča, pa je javnosti še zadnje dni septembra odločno pojasnjeval, da “ameriški predlogi niso v skladu z dolžnostmi članic do ICC ”. ZDA so namreč v začetku julija letos državam podpisnicam rimskega statuta, s katerim je bilo prvič v zgodovini ustanovljeno mednarodno kazensko sodišče, poslale v podpis posebne sporazume, s katerimi bi se države obvezale, da bodo vse ameriške državljane, ki bi jih zahteval ICC, izročile ZDA. Do tega trenutka je takšne sporazume podpisalo dvanajst držav, med prvimi sta bila Izrael in Romunija. Le nekaj dni pozneje se je razvedelo, da bi Velika Britanija in Italija utegnili prvi razdreti skupno evropsko fronto. Dan za tem so mediji objavili, da so zunanji ministri EU kapitulirali pod ameriškim pritiskom. Članice EU bodo sporazume z ZDA lahko podpisale pod nekaterimi pogoji; pogodbe se bodo lahko nanašale le na nekatere državljane ZDA (predvsem na vojake in diplomate), odpovedati pa se bo treba tudi recipročnosti. Ameriški državljani v državah EU, ki jih bo ICC obtožil za vojne zločine, bodo praviloma poslani v ZDA, evropske državljane pa naj bi ne glede na takšne sporazume še naprej pošiljali tudi v zapore ICC. Nemški zunanji minister Joschka Fischer je ob sprejetju treh evropskih “pogojev” zatrdil, da si “je Nemčija sicer želela zavrnitve sporazuma”, in evropske pogoje omenil kot nekaj, kar je “zelo blizu” temu cilju, hkrati pa izključil možnost, da Nemčija sklene takšen poseben sporazum z ZDA. Danski zunanji minister Per Stig Moeller, tisti, ki je tako odločno zagovarjal “načelno” stališče EU, je še istega dne zatrdil, da sklep EU “ni oslabil ICC”.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: