Jure Trampuš

 |  Mladina 49  |  Politika

Zaslišanje ministra in padec akademije

Rupel se je oborožil z odvetniki, njegova diplomatska akademija pa tudi tokrat ni opravila izpita pred Svetom za visoko šolstvo

4. decembra ob 9.08: Razigranost ob prihodu na sodišče

4. decembra ob 9.08: Razigranost ob prihodu na sodišče
© Denis Sarkić

V četrtek zjutraj je bil v Ljubljani tak turoben dan. Z meglo in običajno zimsko depresijo. Minister Rupel se je, obdan z dvema odvetnikoma, bližal sodni palači, v njej pa ga je čakala še ena odvetnica. Pred preiskovalnega sodnika je torej stopil z izdatno, skoraj grozečo odvetniško pomočjo. Kot kakšen O. J. Simpson. In to kljub temu, da je osumljeni minister o diplomatski akademiji govoril, da je zgodba enostavna, tako preprosta, da bi se lahko o njej tožilci odločili v nekaj urah, ne pa da so o ovadbi razmišljali pol leta. Rupla so pred preiskovalnim sodnikom zagovarjali Danijel Starman, koprski odvetniški mag, Boris Grobelnik, ki zastopa oškodovance v aferi Zbiljski gaj, in Carmen Dobnik. Kljub turobnemu jutru pa je bil zunanji minister prešerno razpoložen, pred zaslišanjem novinarjem sicer ni namenil besede, a videti je bilo, da se soočenja s sodnikom veseli. "Jaz zaupam v sodišče in bom seveda počakal, da se stvar kot pri vsakem državljanu reši tako, kot je z zakonom predvideno. Meni je bilo očitano, da sem izrabil svoj položaj, dejansko pa so drugi izkoristili moj položaj," je pred tedni napovedal v gostilniškem pogovoru v Klubu Nove revije. Točno ob devetih je ministra v sodni palači torej čakal preiskovalni sodnik Boris Papež, ki odloča o tožilčevi pobudi o uvedbi preiskave zoper zunanjega ministra. Dimitrij Rupel je namreč osumljen kaznivega dejanja, ki naj bi ga storil pri ustanavljanju diplomatske akademije. Zgodba je znana, zunanji minister je odobril materialna zagonska sredstva za nastajajoči visokošolski zavod, na katerem naj bi se izobraževali uslužbenci zunanjega ministrstva in na katerem naj bi poučeval tudi sam. Ruplu grozijo sankcije po 261. členu kazenskega zakonika.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: