Urša Matos

 |  Mladina 25  |  Politika

Luksuz univerzitetnih učiteljev

Vodstvo kranjske fakultete za organizacijske vede si je z izplačilom astronomskim avtorskih honorarjev privoščilo eleganten obvoz mimo davkarije

Dekan Fakultete za organizacijske vede prof. dr. Jože Florjančič

Dekan Fakultete za organizacijske vede prof. dr. Jože Florjančič
© Urban Štebaj / Finance

Pogoltnost nekaterih visokošolskih učiteljev ne pozna meja. Praktičen primer je Fakulteta za organizacije vede v Kranju, kjer je davčni pregled poslovanja razkril, da so si dekan in dva prodekana v pičlih 21 mesecih poleg redne plače izplačali še 174,2 milijona tolarjev avtorskih honorarjev za pedagoško delo na izrednem študiju. Ali povedano drugače: dekan prof. dr. Jože Florjančič ter prodekana prof. dr. Jože Jesenko in prof. dr. Drago Vuk so v letu 2002 prejeli 75,4 milijona tolarjev avtorskih honorarjev, do konca septembra 2003 pa še dodatnih 71,8 milijona tolarjev avtorskih honorarjev. To pomeni, da so si mesečno obračunavali 300 do 500 pedagoških enot nadobveze oziroma nadur pri avtorskih honorarjih. Če računamo, da mesečna obveza delavca v Sloveniji znaša od 174 do 181 ur, bi morali trije vodilni delavci fakultete mesečno opraviti od tri do štiri delovne obveze, kar pa fizično enostavno ni mogoče. A tudi če bi bilo mogoče, se računica ne izide. Florjančič je sam priznal, da si je v letu 2002 izplačal 22 milijonov tolarjev avtorskih honorarjev, na vprašanje, kako mu je uspelo zaslužiti tako veliko v tako kratkem času, pa je odgovoril, da je deloholik. Toda že preprost izračun pokaže, da še tak deloholik ne bi mogel priti do te vsote na popolnoma pošten način. Če namreč računamo, da povprečen honorar za visoko strokovno razpravo s 300 stranmi znaša po okvirnih cenah slovenskih založnikov približno štiri milijone tolarjev, k temu pa prištejemo še deset mentorstev za podiplomske študente, ki v Kranju stanejo približno 400.000 tolarjev, pridemo do največ osmih milijonov. In tudi, če k temu dodamo še uro predavanj za izredne študente na teden z vsaj tremi urami priprav, koliko jih imajo na voljo redni profesorji, ki po normi predavajo šest ur na teden, ne bomo presegli desetih milijonov tolarjev. Kako si je torej Florjančič pridobil 22 milijonov tolarjev?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: