Siniša Gačič

22. 8. 2004  |  Mladina 33  |  Politika

Rastlina Preteklosti

Prva evropska žetev Cannabisa Sative L na naših poljih

Dejan Rengeo ob svojem posevku v Prekmurju

Dejan Rengeo ob svojem posevku v Prekmurju
© Borut Krajnc

Pred vstopom v EU je ministrstvo za kmetijstvo izdalo nov, evropski pravilnik za pridobitev dovoljenja za gojenje konoplje, ki po novem ukinja patetične zahteve o fizičnem varovanju nasada industrijske poljščine, na žalost pa obenem tudi znižuje najvišjo dovoljeno vsebnost tetrahidrokanabinola (THC) v konoplji z 0,3 % na 0,2 %. Novi pravilnik tudi še vedno vsebuje zahtevo za poljedelca, ki mora v primeru, da je pridelovalec fizična oseba ali samostojni podjetnik posameznik, prošnji za dovoljenje za gojenje konoplje priložiti "dokazilo, da v zadnjih petih letih ni bil obsojen za kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa z mamili". Evropska zakonodaja tako še vedno ne izključuje visoke stopnje kriminalizacije industrijske konoplje. Čeprav se kmet ob odločitvi za gojenje industrijske konoplje, ki je v bistvu poljščina kot vsaka druga, ne bo izognil stiku z represivnimi organi, ki jim kmetijsko ministrstvo posreduje podatke o lokaciji nasada, so se ob letošnji setvi štirje domači progresivni bio pridelovalci vseeno odločili za gojenje konoplje.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €