Urša Matos

 |  Mladina 21  |  Politika

Bručanov manever

Minister za zdravje Andrej Bručan namerava po hitrem postopku znižati nadomestila za bolniški dopust. Da bi lažje izvedel ukrep, najrevnejšim obljublja tolažilno nagrado v obliki oprostitve plačila dopolnilnega zavarovanja.

Rezanje: minister Andrej Bručan

Rezanje: minister Andrej Bručan
© Borut Krajnc

Vsak dan je v Sloveniji na bolniški v povprečju 35.000 zaposlenih, čeprav jih po statistiki Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije dobra desetina bolezen le hlini. Bolniška v povprečju traja skoraj 14 dni, kar nas uvršča na spodnji del lestvice evropskih držav. Na Nizozemskem bolniška v povprečju traja le 5,5 dneva, na Hrvaškem 11,6, v Avstriji pa 12,6 dneva. Ker smo poleg Švedske edina evropska država, kjer pravica do bolniškega dopusta ni omejena, so nekateri na bolniški tudi po deset let in več. Hkrati smo edina evropska država, ki pravico do bolniške odsotnosti priznava brezposelnim - ti so bili samo lani na bolniški kar 187.000 delovnih dni. Prvih trideset dni jim je bolniški dopust plačal državni proračun, pozneje pa javna zdravstvena blagajna. Za neposredno plačilo bolniškega dopusta gre iz zdravstvene blagajne dobra desetina vseh sredstev oziroma 41 milijard tolarjev, nekaj več pa za nadomestila do trideset dni bolniškega dopusta vsako leto plačajo delodajalci. Ali povedano preprosteje: bolniška odsotnost na leto zahteva kar šest odstotkov bruto domačega proizvoda.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: