Jure Trampuš

 |  Mladina 45  |  Politika

Preiskovalni pat

Premier zanikal Mladinine navedbe, preiskovalne komisije pa se še vedno ogiba

Predsednik državnega zbora Cukjati je preprečil sestanek parlamentarnih strank o preiskovalnih komisijah o Mercatorju, ki ga je sklical Sašo Peče.

Predsednik državnega zbora Cukjati je preprečil sestanek parlamentarnih strank o preiskovalnih komisijah o Mercatorju, ki ga je sklical Sašo Peče.
© Denis Sarkić

Premier je prejšnji teden dal dva velika intervjuja. Enega komercialni in drugega nacionalni televiziji. Oba sta bila namenjena pojasnjevanju vladinega pogleda na prihajajoče gospodarsko-socialne reforme, a v nobenem se Janez Janša ni mogel izogniti zoprnim vprašanjem o sestanku 12. avgusta. O sestanku, na katerem so se v vladni palači srečali akterji prodaje Mercatorja in o katerem je dokumente objavila Mladina. Janša je najprej govoril na POP TV. Na vprašanje o sestanku se je za začetek pohvali. "Zdaj so javnosti na voljo popolne informacije s tega sestanka," je odgovoril novinarki in hkrati pozabil pojasniti, kako to, da jih je mesec dni ljubosumno skrival v svojem uradu. "Nekatere revije so te informacije objavile," je nadaljeval premier in na videz prepričljivo razložil, da bi se ob domnevno zelo ugodnem poslu ta finančna transakcija poznala tudi na borznih tečajih Pivovarne Laško in Istrabenza. Na videz prepričljivo zato, ker je izhajal iz napačne predpostavke, da se ljubljanska borza zmeraj logično odzove na spremembe v lastniških razmerjih, in zato, ker je lahko posel z Mercatorjevimi delnicami zaradi nenavadnih dogovor v skrajni različici tudi razveljavljen. "Ste se pogovarjali o Mercatorju?" je novinarka vrtala naprej. "Nismo se pogovarjali o Mercatorju," se ni dal zmesti premier. Več podvprašanj o tem poslu ni bilo. Vztrajnejši so bili na nacionalni televiziji. Novinar je Janšo povprašal, ali vendarle ni nenavadno naključje, da so se udeleženci lastniške transakcije sestali v vladni palači. "Dokumenti pričajo, da je razprava tekla o povsem drugih stvareh. In v tistih dneh prej in kasneje sem se pogovarjal s številnimi direktorji, bodisi v njihovih tovarnah ali na njihovih firmah bodisi v vladnih prostorih. Tudi z gospodom Jankovičem. Zdaj špekulirati zaradi enega sestanka in iz tega sklepati, dati celo na naslovnico dokument, ki v bistvu zanika naslov, to pa je zares prevelika špekulacija."

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: