Urša Marn

 |  Mladina 7  |  Politika

Koalicijsko zavajanje

Vlada pri izpolnjevanju obljube o zmanjšanju števila zaposlenih v državni upravi ni tako uspešna, kot nas skuša prepričati

Vasko Simoniti, Gregor Virant in Dragutin Mate

Vasko Simoniti, Gregor Virant in Dragutin Mate
© Matej Leskovšek

Leta 1991 je bilo v državni upravi zaposlenih 9773 ljudi, danes jih je že 34.954. Razlika je neverjetnih 25.181 ljudi. Grob izračun pokaže, da je državna uprava na leto v povprečju pridelala več kot 1600 novih uslužbencev. Pri tem je treba vedeti, da državni aparat zaradi različnih razlogov, predvsem upokojitev, vsako leto v povprečju zapustijo približno trije odstotki zaposlenih. Se pravi, da je bilo zaposlovanje še bistveno bolj množično, saj se niso zapolnjevala le izpraznjena delovna mesta, pač pa so se ustvarjala tudi nova. Da je treba pritegniti uzde, se je zavedala že prejšnja vlada, zato je sprejela kadrovski načrt za zmanjšanje števila zaposlenih v državni upravi. Ker se načrta ni dosledno držala, je bila deležna ostre kritike takrat še opozicijske stranke SDS. Ta je pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami ustanovila poseben strokovni svet, nekakšno vlado v senci, znotraj katere je odbor za javno upravo prevzel Gregor Virant, človek, ki se je skoraj ves mandat prejšnje vlade na položaju državnega sekretarja ukvarjal z reformo javne uprave in je bil torej soodgovoren za to, da se kadrovski načrt Ropove vlade ni uresničeval. Po Virantovem prepričanju je bila ena glavnih šibkih točk prejšnje vlade "prelahkotno zaposlovanje", saj se je v mandatu 2000-2004 število zaposlenih v državni upravi povečalo za več kot 4000. Hkrati je priznal, da je šlo pri tem večji del za zaposlovanje pri vojski in policiji. Pri prvi zaradi prehoda iz naborniškega v poklicni sistem, pri drugi pa zaradi vzpostavitve schengenske meje. Po vstopu Slovenije v EU in Nato so bili torej razlogi za povečanje večidel objektivni.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: