Urša Marn

 |  Mladina 13  |  Politika

Najprej golf, potem kultura

Ministrstvo za kulturo se zavzema za širitev igrišča za golf znotraj zavarovanega območja Kobilarne Lipica in tako zavestno uničuje kulturni spomenik državnega pomena

Promotor golfa v Lipici: Miha Brejc, predsednik sveta javnega zavoda Kobilarna Lipica

Promotor golfa v Lipici: Miha Brejc, predsednik sveta javnega zavoda Kobilarna Lipica
© Denis Sarkić

Skoraj natančno deset let je minilo, odkar je državni zbor sprejel zakon, s katerim je 311 hektarov zavarovanega območja Kobilarne Lipica razglasil za kulturni spomenik izjemnega pomena. Občasni poskusi, po katerih bi se v luči večje gospodarske izrabe iz varovane celote izločil del kulturne krajine, so neslavno propadli. Vse do zdaj. Nova vladajoča elita se je odločila, da je zakon treba spremeniti. Edini razlog za to je širitev igrišča za golf s sedanjih devet na osemnajst igralnih polj. Obstoječi zakon namreč predpisuje tako restriktiven varstveni režim, da širitev igrišča preprosto ni mogoča. Vsak najmanjši poseg v zavarovano območje mora odobriti minister za okolje, po predhodnem soglasju ministra za kulturo, ministra za kmetijstvo in občine Sežana. Še več. Pred posegom je treba pridobiti kulturnovarstvene pogoje. Prepovedano je vsakršno ravnanje ali opustitev, ki bi ogrozilo, okrnilo, poslabšalo ali drugače negativno vplivalo na kulturni spomenik. Zakon v devetem členu še posebej navaja posege, ki so izrecno prepovedani. Tako je med drugim prepovedano izvajati posege, ki bi spremenili podobo značilne kultivirane kraške krajine ali namembnost zemljišča, prav tako pa je prepovedano na površje, v kraško podzemlje ali v vodotoke spuščati onesnaženo vodo, naftne derivate ali druge nevarne snovi. Jasno je, da bi bila širitev golf igrišča v diametralnem nasprotju s temi določili. Spremenil bi se relief kulturne krajine, z uporabo strupov za zatiranje širokolistnega plevela na zelenicah, ki bi prodiral v podtalnico, pa bi škodili lipicancem in tudi okoliškemu prebivalstvu.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: