Obmejni referendum

Terminal za sprejemanje in uplinjevanje tekočega plina, ki naj bi popolnoma spremenil življenje v Tržaškem zalivu, je združil slovenske in italijanske ekologe

Plinski terminal naj bi bil 8 km od slovenske obale

Plinski terminal naj bi bil 8 km od slovenske obale

Italijanske in slovenske zelene zelo skrbita načrta o dveh plinskih terminalih, ki naj bi ju zgradili na Tržaškem. Prvi bi, kot je znano, stal sredi Tržaškega zaliva, drugi pa na kopnem, točneje v Žavljah (Zaule), v neposredni bližini slovensko-italijanske meje. Okoljevarstveniki obeh držav so zato minuli teden začeli skupno akcijo. Njen cilj je organizacija obmejnega referenduma, na katerem bi se prebivalci Italije in Slovenije suvereno izrekli o obeh gradnjah. Alessandro Metz, predstavnik zelenih v levosredinski koaliciji, ki upravlja Furlanijo - Julijsko krajino, pravi: "Naš predsednik Riccardo Illy zelo rad igra na lajtmotiv evroregije, novega skupnega doma tu živečih narodov. Evroregija pa ne sme biti samo skupek institucij, temveč tudi skupnih prizadevanj in določb na področju varstva okolja!"

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: