Od groženj do fizičnega nasilja

Nasilneži na gejevskih in lezbičnih manifestacijah

Grajski trg v Mariboru, 30. junij: Nenadoma je pridrvela skupina mladcev, začela prevračati stojnice in navzočim groziti z nožem, naj se vrnejo za štiri stene, kamor sodijo.

Grajski trg v Mariboru, 30. junij: Nenadoma je pridrvela skupina mladcev, začela prevračati stojnice in navzočim groziti z nožem, naj se vrnejo za štiri stene, kamor sodijo.
© Lingsium

V petek so se na mariborskem Grajskem trgu zbrali aktivistke in aktivisti Lingsiuma, edine organizacije istospolno usmerjenih v štajerski prestolnici, da bi promovirali strpnost, ki je v Mariboru primanjkuje. Na stojnicah, ki so jih postavili že tretje leto zapored, so mimoidočim predstavljali GLBT-življenje z brošurami, letaki in drugim gradivom, razdeljevali so tudi čistila in krpice za brisanje očal z napisom Počistimo predsodke. Kar nenadoma pa je pridrvela skupina mladcev, začela prevračati stojnice in navzočim groziti z nožem, naj se vrnejo za štiri stene, kamor sodijo. Tako hitro, kot so napadalci prišli, so tudi zapustili prizorišče. "Grožnje smo doživljali že prej, predvsem anonimne prek interneta. To pa je brez primere. O tem je bila obveščena policija, postopek teče, obvestili smo jo o vsebini forumov napadalcev. Napadalce smo identificirali kot Viole. Želimo si, da bi tok preiskave pripeljal ne samo do kaznovanja kršiteljev, ampak do sprožitve širšega vprašanja," o napadu zaskrbljeno razmišlja Maja Pan, ena izmed organizatork Lingsiumove prireditve. Ljudje, ki so jim grozili domnevni navijači oziroma nogometni huligani, so bili v večini heteroseksualni, med njimi je bila celo ženska v petem mesecu nosečnosti. Čeprav so prireditev dostojanstveno končali z razvijanjem mavrične zastave, se je hitro razvedelo za napad. Epilog je zgodba dobila še isti večer, ko se je pokazalo, da v Mariboru nihče več ne upa javno priznati svoje spolne usmerjenosti. "Akciji, ki je potekala na Grajskem trgu, je sledila prireditev v Pekarni. Ta prireditev ne da je bila slabo obiskana, marveč sploh ni bila obiskana. Za varnost je bilo poskrbljeno, pri policiji smo zaprosili za dodatno varovanje, ampak obiska ni bilo. To nam jasno sporoča, da se ljudje odzovejo na take izgrede in na tako odkrito sovraštvo s strahom in se niso pripravljeni izpostavljati," ugotavlja aktivistka Lingsiuma. Niti na Mladinino vrtanje predstavnik Viol ni hotel nič povedati o zadevi. Zato pa je zgovornejši komentar na forumu mariborskih navijačev: "Ni bil Beograd niti Moskva, to je naš mali prispevek proti silam zla. Bog naj čuva božje bojevnike in naj podpre naš boj proti silam zla. Pravi verniki bodo nagrajeni z večnim življenjem. Ljubljana, zbudi se. Sprejmite božji dar in se priključite v borbi proti temnim silam." Zaradi tega je nadaljnje delovanje edinega mariborskega društva istospolno usmerjenih zelo vprašljivo, pravi Maja: "Vprašanje ostaja, kako naj bi se v prihodnje skupina srečevala. Srečanja te skupine so oglaševana, javna, pogosto so vabljeni tudi mediji. Mislim, da ni stvar nevladnih organizacij, ampak stvar oblasti, ne zgolj mariborskih, tudi širše slovenskih, s kakšnimi ukrepi bodo ne le sankcionirale, ampak tudi skušale preprečiti takšne dogodke."

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: