Urša Marn

 |  Mladina 40  |  Politika

Bruseljska zapravljivost

Zunanje ministrstvo tajnicam, šoferjem in varnostnikom, ki so zaposleni v stalnem predstavništvu v Bruslju, plačuje najemnino za pretirano razkošna stanovanja

Limiti in najemnine za Bruselj

Limiti in najemnine za Bruselj
© Mladina

Recimo, da ste kot varnostnik zaposleni na stalnem predstavništvu Republike Slovenije pri EU v Bruslju, skupaj z vami pa v tujini bivajo tudi vaša nezaposlena žena in šoloobvezna otroka. Kakšno stanovanje si lahko privoščite? Če bi si najemnino plačevali iz lastnega žepa, bi si verjetno najeli dvosobno stanovanje na obrobju mesta za 600 evrov. Ker pa vam najemnino plačuje zunanje ministrstvo, si lahko mirne duše privoščite 130 kvadratnih metrov veliko stanovanje s tremi spalnicami, dvema kopalnicama in velikim atrijem v središču Bruslja, ki na mesec stane 1.500 evrov. Takšno razkošje vam omogoča vladna uredba o plačah, nadomestilih in drugih prejemkih osebja v predstavništvih Republike Slovenije v tujini, ki je bila sprejeta leta 1992, pozneje pa je bila večkrat spremenjena, a nikoli tako, da bi z njo kaj veliko privarčevali. Po tej uredbi zunanje ministrstvo javnim uslužbencem, zaposlenim v enem od predstavništev naše države v tujini, krije tako stroške nastanitve kot tudi stroške selitve, na primer stroške pakiranja, natovarjanja in raztovarjanja predmetov iz stanovanja, stroške embalaže, stroške voznine ter zavarovalnino za selitvene predmete. Seveda pri povračilu stroškov za nastanitev obstaja limit, ki se od države do države razlikuje in je odvisen tudi od cen najemnin na trgu. Ta limit s pravilnikom določa zunanji minister, za Bruselj pa je omejen na 50 odstotkov plače javnega uslužbenca. Če z javnim uslužbencem v tujini bivajo tudi družinski člani, ki niso zaposleni, je njegova plača višja, saj po isti uredbi prejema dodatek za nezaposlenega zakonca oziroma izvenzakonskega partnerja ter dodatek za vzgojo in šolanje otrok. Javni uslužbenci, ki v tujini bivajo skupaj z družinskimi člani, so torej upravičeni do povračila stroškov za nastanitev v višjem znesku kot javni uslužbenci, ki so v tujini sami. Konkretna višina povračila stroškov za nastanitev je odvisna od konkretne plače javnega uslužbenca. Kaj to pomeni v praksi?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: