Urša Marn

 |  Mladina 8  |  Politika

Zakaj se je tako mudilo?

Od osemnajstih operacijskih miz, ki so bile bolnišnicam dobavljene že lansko jesen, jih je v redni uporabi le šest, pa še z njimi so hude težave

V novomeški bolnišnici imajo z operacijskimi mizami znamke Sordina zelo slabe izkušnje

V novomeški bolnišnici imajo z operacijskimi mizami znamke Sordina zelo slabe izkušnje
© Borut Peterlin

Kmalu bo minilo leto dni, odkar je kirurg mag. Erik Brecelj z Onkološkega inštituta v Ljubljani javno objavil pismo o popolnoma nevzdržnih razmerah v dotrajanih bolnišničnih prostorih stavbe A oziroma nekdanje avstro-ogrske konjušnice. Onkološki bolniki bi morali biti do takrat že vsaj leto dni preseljeni v novo, skoraj devetdeset milijonov evrov vredno stavbo, a se je selitev zavlekla zaradi proceduralnih zapletov z nabavo operacijskih miz. Brecelj je s svojim pismom na noge dvignil širšo slovensko javnost. Začelo se je mrzlično iskanje rešitve, s katero bi pospešili nabavo operacijskih miz ne le za Onkološki inštitut, pač pa tudi za splošne bolnišnice v Izoli, Mariboru, Murski Soboti in Novem mestu. V dramo se je vključil celo predsednik države Janez Drnovšek, ko je enega od neizbranih ponudnikov operacijskih miz zaprosil, naj umakne svoj revizijski zahtevek in tako omogoči oddajo javnega naročila. Minister za zdravje Andrej Bručan je gordijski vozel skušal prerezati s predlogom državni revizijski komisiji, naj odpravi suspenzivnost, s čimer bi bil nakup miz mogoč kljub še nerešenemu revizijskemu zahtevku. Ko je državna revizijska komisija razpis za mize razveljavila, so na ministrstvu pospešeno pripravili novega. Zadeve so šle celo tako daleč, da je državni zbor na predlog vlade sprejel novelo zakona o reviziji postopkov javnega naročanja, ki vladi podeljuje pravico, da se pri določenih javnih naročilih, na primer ko obstaja neposredna nevarnost za življenje in zdravje ljudi, sama odloči za enega od ponudnikov in z njim podpiše pogodbo, čeprav bi preostali ponudniki sprožili revizijski postopek. Skratka, narejeno je bilo vse, da bi bolnišnice po več kot treh letih proceduralnih zapletov dobile nove operacijske mize.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: