Najprej človek in svet

Današnja levica se obnaša večkrat prenaivno; dela se, kot da živi v temeljno varnem svetu

Dr. Taras Kermauner je eden najpomembnejših slovenskih intelektualcev, ki je večino svojega ustvarjalnega življenja preživel kot svobodni umetnik, napisal je več kot sto knjig ter več kot tisoč esejev in člankov.

Dr. Taras Kermauner je eden najpomembnejših slovenskih intelektualcev, ki je večino svojega ustvarjalnega življenja preživel kot svobodni umetnik, napisal je več kot sto knjig ter več kot tisoč esejev in člankov.
© Miha Fras

Moja prva pripomba na stanje v današnji Sloveniji je, da ne le politiki, ampak celo filozofi izhajajo iz temeljne vrednote, ki jo imenujejo slovenski narod. Sam sem bil pred pol stoletja oster kritik t. i. sentimentalnega humanizma, ki je bil glede na narodnega in razrednega abstrakten. Razrednega sem odklanjal, ker je ožil polje človeštva na proletariat, le-tega na partijo. V praznini, ki je nastajala po vse hujšem samorazkroju Partije, se je - od srede 60. let - v slovenski zavesti uveljavila ideološka platforma, ki sem jo krstil za reizem-ludizem; imela se je za transnacionalistično, transnacionalno, transhumanistično. Žal pa ni zmogla dedovati vrednot, ki sta jih vzpostavila že evangelijsko krščanstvo (ljubezen do drugega) in prvo meščanstvo (etika odgovornosti pred sočlovekom in občestvom). Ni prišlo do enakosti, svoboda se je preoblikovala v samovoljo, bratstvo v interes posameznih skupin; vse v duhu, ki ga je narekovala ekonomska podstat meščanske družbe: kapitalizem.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: