Borut Mekina

 |  Mladina 25  |  Politika

Popustila prva ljubljanska fakulteta

V sporu zaradi objave podatkov o honorarjih za predavanja izrednim študentom je med članicami Univerze v Ljubljani prva popustila Fakulteta za družbene vede in dovolila vpogled v izplačila

Dekan Pravne fakultete v Ljubljani dr. Rajko pIrnat zavrača razkritje honorarjev

Dekan Pravne fakultete v Ljubljani dr. Rajko pIrnat zavrača razkritje honorarjev
© Denis Sarkić

Več kot leto dni traja spor med pooblaščenko za dostop do javnih informacij Natašo Pirc Musar, javnostjo in fakultetami zaradi objave honorarjev, ki jih profesorji zaslužijo s predavanjem izrednim študentom. Pooblaščenka je že lani ob primeru Ekonomske fakultete v Ljubljani razsodila, da gre pri teh predavanjih za izvajanje javne službe, zato bi morali biti tudi honorarni zaslužki javni. Vendar se Ekonomska fakulteta takrat ni dala in je začela spor pred upravnim sodiščem. Spor še traja. Če ga bo dobila, bi to med drugim pomenilo, da so predavanja izrednim študentom tržna dejavnost, visoko šolstvo pa v tem delu ne bo več javna služba. Glede na delež izrednih študentov bi naš visokošolski sistem lahko v nekaterih primerih postal večinoma zaseben posel, saj je ponekod izrednih študentov že več kot rednih.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: