Ultralahko financiranje

Kako je podjetje Pipistrel dobilo sredstva na razpisu in v trenutku, ko smo o tem začeli poizvedovati, odstopilo od razpisa

Ivo Boscarol in njegovo ultralahko letalo

Ivo Boscarol in njegovo ultralahko letalo
© Borut Krajnc

Lastnik in direktor podjetja Pipistrel, d. o. o., iz Ajdovščine Ivo Boscarol je bil eden tistih, ki so Lojzeta Peterleta nagovorili h kandidaturi na letošnjih predsedniških volitvah. Boscarol je bil sicer kmalu po državnozborskih volitvah leta 2004 tudi imenovan v vladni strateški svet za gospodarski razvoj, poleg tega pa trenutno v Peterletovemu volilnem štabu opravlja vlogo strateškega svetovalca volilne kampanje. To pa ni vse: njegovo podjetje, ki izdeluje ultralahka letala, je pod novo oblastjo precej uspešnejše pri pridobivanju državnih sredstev prek razpisov, kot je bilo v preteklosti. Razmerje med državnim sofinanciranjem projektov podjetja Pipistrel pred zadnjimi državnozborskimi volitvami in po njih je kar 1 proti 58. Od njihove prve prijave na razpis je namreč minilo dobrih šest let, omenjeni preboj pa se je zgodil šele v zadnjih dveh letih in pol. Podjetje Pipistrel, katerega skupni prihodki so v letih 2005 in 2006 znašali 2,5 in 2,7 milijona evrov, se je prvič prijavilo na "javni razpis za dodelitev subvencij za projekte inovacij" občine Ajdovščina leta 2001. Na razpisu so uspeli z projektom "zložljivi propeler" in prejeli 3964 evrov. Šlo je za le šestodstotno sofinanciranje, ki pa bi ga kaj lahko niti ne šteli k državnim subvencijam pod prejšnjo oblastjo, saj je šlo za občinski denar. Vendar te ločnice ne bomo vlekli. Pipistrel je uspel na razpisu matične občine še enkrat, in sicer leta 2003, kjer so na istoimenskem razpisu kot pred dvema letoma za razvoj vojaškega letala taurus dobili 2921 evrov. Ta denar pa je pokril le zanemarljiv del sicer zelo ambicioznega projekta, večji del sofinanciranja je Boscarolovo podjetje pričakovalo od države. Z istim projektom so se namreč že prejšnje leto prijavili tudi na razpis ministrstva za gospodarstvo, a s prijavo niso uspeli. Isto leto so od Pospeševalnega centra za malo gospodarstvo prejeli 1742 evrov za projekt z imenom "Izdelava prototipnih izdelkov in poskusne izvedbe postopkov". Pred državnozborskimi volitvami 2004 so se prijavili še na dva razpisa, oba na ministrstvu za gospodarstvo. Za projekt "Uvajanje sistemov stalnih izboljšav v podjetje" so prejeli 15.439 evrov, prijava projekta "Razvoj inovativnega enoosebnega ultralahkega letala" pa je bila neuspešna. Zatem se je zamenjala oblast.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: