Marjan Horvat

 |  Mladina 5  |  Politika

Poslanci brez integralnega teksta

Poslanci so ratificirali Lizbonsko pogodbo, ne da bi imeli pred sabo njeno besedilo.

Ratifikacija Lizbonske pogodbe je bila prevelik trenutek, da bi ga lahko pokvarila odsotnost prav te Lizbonske pogodbe. Sploh za predsednika vlade.

Ratifikacija Lizbonske pogodbe je bila prevelik trenutek, da bi ga lahko pokvarila odsotnost prav te Lizbonske pogodbe. Sploh za predsednika vlade.
© Matej Leskovšek

Predsednik slovenske vlade Janez Janša je na torkovem zasedanju državnega zbora, ki je ratificiral Lizbonsko pogodbo, dejal: "Evropska unija z Lizbonsko pogodbo dobiva instrument, na podlagi katerega ne bo sposobna samo bolj učinkovito urejati odnosov med državami članicami, graditi skupne politike in povečevati integracijo, ampak je to instrument, ki bo Evropski uniji omogočal, da bo bistveno bolj učinkovita tudi navzven," ter dodal, da upa v uspešen potek ratifikacijskih postopkov tudi v drugih državah članicah EU. Pogodba je v dobršni meri vsebinsko enak dokument, kot je bila Pogodba o ustavi za Evropo. Čeprav Lizbonska pogodba dejansko odraža duha in črko neuspele Pogodbe o ustavi za Evropo, ki je prišla v nacionalne parlamente v obliki integralnega besedila, pa je dokument, ki ga zdaj ratificirajo nacionalni parlamenti, sestavljenka iz sedaj še veljavne Pogodbe o Evropski uniji (v glavnem "maastrichtske pogodbe") in Pogodbe o delovanju Evropske unije (v bistvu "rimske pogodbe") in zato manj pregledna. Integralnega besedila še ni.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: