Boljši Afganistan?

V Kabulu so na pogajanja, ki so se odvijala v bližini Bonna in na katerih so govorili o prihodnosti Afganistana, gledali z nezaupanjem

Običajna ulica v Kabulu

Običajna ulica v Kabulu
© Boštjan Slatenšek

Med Kabulom in Kandaharjem, rojstnim krajem talibanskega gibanja, v bližini katerega so se pred dnevi s svojo vojaško tehniko začeli utrjevati ameriški marinci in kjer se vdajajo morda zadnji talibani, leži približno štiristo kilometrov razmeroma dobre asfaltirane ceste. Po tej poti se je julija leta 1880 prebijala britanska vojska, ki je iz Kabula, pod poveljstvom generala sira Fredericka Robertsa, hitela na pomoč obleganim tovarišem v Kandaharju. To je bila že druga britanska vojska v deželi, za prvo se je misija, štiri desetletje prej, končala katastrofalno. A danes so razmere v deželi drugačne, kot so bile v drugi polovici devetnajstega stoletja. Roka Severnega zavezništva v Afganistanu za zdaj ne seže tako daleč, kot je nekoč moč britanskega imperija, kljub temu da se je oblast talibanov v Afganistanu skoraj docela sesula. Po cesti proti Kandaharju še vedno potujejo le domačini. Za tujce se je pot na začetku preteklega tedna, ko so talibani še vztrajali v Kandaharju, končala že nekaj kilometrov iz Kabula, pri vasi Meidanšahr, ki jo je nedavno zasedlo Severno zavezništvo - dejansko je lokalni talibanski poveljnik s svojimi možmi le presedlal na stran zmagovitega Severnega zavezništva - in kjer so severnoafganistanski vojaki ob cestni zapori novinarjem odsvetovali nadaljnjo vožnjo. Dlje moč Severnega zavezništva trenutno ne seže. Oblast na jugu dežele je, kljub navzočnosti ameriških marincev, v rokah posameznih plemenskih - paštunskih poglavarjev, ki pogosto med sabo niso v najboljših odnosih. Sploh pa ni docela jasen njihov odnos do vojakov Severnega zavezništva, ki so večinoma Tadžiki ali Uzbeki. Severno zavezništvo se proti jugu ne premika. Dejansko v delu dežele na jugu vladata anarhija in brezvladje. Ameriška kopenska invazija, ki se je zgodila v bližini Kandaharja, je prišla iznenada in je napovedala novo, verjetno zadnjo fazo v t. i. svetovni protiteroristični vojni na afganistanskih tleh. Američanov v uniformah, ki bi bili pripravljeni govoriti, do nedavna v Kabulu še ni bilo. V bližini so bili le tisti, ki so skupaj z britanskimi vojaki na vojaškem letališču Bagran severno od Kabula, kamor pa novinarji ne morejo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: