Vanja Pirc

 |  Mladina 49  |  Družba

Vsi drugačni - vsi študentski

So svojevrsten fenomen: razvili so se, ko so delovali z minimalnimi proračuni ali kar brez njih. Lani pa je vsota njihovih proračunov znašala več kot 700 milijonov tolarjev.

Klub mariborskih študentov: Čuj ti, v Ljubljani si

Klub mariborskih študentov: Čuj ti, v Ljubljani si
© Denis Sarkić

Začelo se je približno takole. Organizacija danes uglednega in tradicionalnega Akademskega plesa, ki ga vsako leto prireja Šaleški študentski klub (ŠŠK), je bila v začetku šestdesetih let, ko je projekt štartal, prava mladinska delovna akcija. Ampak v tistih časih je bilo tako tudi z gradnjo cest pa otroških igrišč in šol, zato so študentje ugotovili, da bodo prireditev še najlaže pripravili, če si bodo od podjetij izposodili od dinarjev oprijemljivejša sredstva. Tako jim je nekdo res posodil prte, spet drugi krožnike, osnovna šola pa dvorano. Dokazali so, da se da solidno prireditev pripraviti tudi brez veliko denarja. Za kako drugo akcijo so si sposodili klopi pa tovornjak, krampe in lopate in si zgradili svoj prostor. Trideset let kasneje se je klubska scena začela prebujati in nekaj zagnancev je zasnovalo programske temelje sedanjim klubom. A takrat, v začetku devetdesetih let, je bilo delovanje marsikaterega kluba že olajšano. Čeprav je bila večina še vedno odvisna od dobre volje sponzorjev, so ponekod študentski servisi, ki so se razvili iz krajevnih ZSMS-jev, mladini že začeli odvajati deleže od svojega zaslužka.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: