Nagla sodišča

Bush je Konvenciji o človekovih pravicah, Združenim narodom, mednarodnemu pravu, Haagu in Evropski uniji primazal še eno klofuto, toda tokrat ni nujno, da mu bodo nastavili tudi drugo lice.

Predstavljajte si, da se zgodi tisto najhujše: Osama bin Laden uide roki neskončne pravice, zbeži iz Afganistana in pristane v Sloveniji. Brez velikih besed in neumnih dejanj se preda našim specialcem in naši pravni državi. Jasno, da nam ne bi kdo očital, da gostimo teroriste, ga ne nastanimo na Brdu, ampak na Povšetovi. Naslednji dan se že oglasijo Američani - zahtevajo izročitev, okej, ekstradicijo, kot se reče. Celo Con Air že pošljejo. Vse je urejeno - most je spuščen, ketne so našpičene, nagobčnik je pripravljen, Bush nam že obljublja članstvo v Natu. Obstaja le manjši problem: Osame bin Ladna ne moremo izročiti Ameriki! In zakaj ne? Iz navidez banalnega in čisto tehničnega, toda globoko moralnega in pravnega razloga: bin Ladna ne moremo izročiti državi, v kateri obstaja smrtna kazen. Bolj niansirano rečeno: bin Ladna ne moremo izročiti državi, v kateri ga čaka smrtna kazen, ki je, kot veste, v protislovju z našim, evropskim pojmovanjem pravice. Ne le da se Evropi smrtna kazen upira - v Evropi smrtne kazni ni. Pika. Terorist gor, terorist dol. Bush gor, Bush dol. Oh, še toliko bolj, ker bi Osami bin Ladnu v Ameriki zelo verjetno - okej, zanesljivo - sodilo vojaško sodišče. Kar ni niti približno v skladu z evropsko Konvencijo o človekovih pravicah. Ergo, izročitev odpade.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: