Dve zastavi, ena nacija

Zastava, ki so jo gasilci razobesili na pogorišču Svetovnega trgovinskega centra, je res ideološka sestra zastave, ki so jo marinci med II. svetovno vojno razobesili na Iwo Jimi

Pepel WTC-a

Pepel WTC-a

Kot veste, je zimske olimpijske igre v Salt Lake Cityju intonirala razvpita ameriška zastava, ki so jo gasilci našli na prašnih, ožganih, krvavih ruševinah Svetovnega trgovinskega centra. In kot veste, je ta razcefrana, izmučena zastava intonirala tudi kompleten paket novega ameriškega patriotizma. Toda pri tem ni bila sama. Na pomoč sta ji priskočili še dve zastavi, jasno, intimno povezani z letalskim napadom na Svetovni trgovinski center. Eno so s svojimi mislimi, molitvami in poemami popisali sorodniki žrtev in jo ob koncu novembra poslali marincem, ki so tedaj ravno gazili Talibane in al-Kajdo, drugo, sicer najmanjšo, pa so 11. septembra na lokaciji "Ground Zero" našli trije gasilci in jo potem v prisotnosti fotografa Toma Franklina tudi razobesili. Fotka razobešanja ameriške zastave na pogorišču Svetovnega trgovinskega centra je kakopak postala senzacija. Obšla je svet in naslovnice. In obnorela nacijo. Še več, fotka gasilcev, ki razobešajo to zastavo, je postala model za memorialno skulpturo, ki naj bi stala na platoju nekdanjega Svetovnega trgovinskega centra.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: