Iztok Klemenčič

 |  Mladina 3  |  Družba

Slovenski Jetiji

Slovenska odprava, ki bo 23. februarja štartala na najekstremnejšem zimskošportnem tekmovanju, 1800 kilometrov dolgem maratonu po Aljaski

© Igor Škafar

Ultramaraton po zaledenelih in zasneženih območjih jezer, rek in močvirij Aljaske poteka po trasi znamenite dirke s pasjimi vpregami Iditarod iz Anchoragea v Nome. Del poti je speljan po normalnih povezavah med redkimi naselbinami, večina poti pa po neobljudeni divjini, kjer so edini prebivalci losi, severni medvedi, volkovi in druge bolj ali manj nevarne polarne živalce. Na že trinajstem maratonu, na katerem se vsako leto zbere samo petdeset tekmovalcev iz vsega sveta, bo letos prvič nastopila tudi slovenska ekipa. Pravzaprav ne gre za ekipo, ampak posameznike, ki morajo v tridesetih dneh premagati 1800 kilometrov s smučmi, kolesom ali peš. Celo tekmovanje lahko uporabljaš samo en način premikanja. S seboj moraš nesti ali vleči vso opremo in hrano za vsaj štiri dni, prav tako moraš s sabo tovoriti vse smeti, sicer te čakajo diskvalifikacija, več tisoč dolarjev težka kazen ter večna prepoved tekmovanja na najtežjem zimskem maratonu na svetu. Hranjenje, počitki in spanje so stvar odločitve posameznika. Organizator zagotavlja topli obrok na šestih mestih ter prevoz dodatne opreme in hrane na dve kontrolni točki, vse to v prvi tretjini razdalje. Za vse ostale postanke, kjer si dopolniš zaloge hrane in suha oblačila, poskrbi vsak sam, običajno s paketi, poslanimi vnaprej na svoje ime. Zmagovalec je vsak, ki pride na cilj. Nagrad ni. V zadnjih 12 letih jih je na cilj prišlo le 28. Najhitrejši dosežejo cilj ob idealnih razmerah že po sedemnajstih dneh, kolikor znaša rekord, ki je bil dosežen lani, za ostale je tudi trideset dni premalo. Večina jih odstopi. Zaradi različnih težav, največkrat psihičnih. Boj s časom se lahko obrne v boj za samo preživetje. Za zdaj se v vseh letih še ni zgodilo, da bi kdo za večno ostal na Aljaski. Vsi so se vrnili domov, bolj ali še bolj izmučeni. Ekstremnim temperaturam, tudi do minus petdeset stopinj, in vetru, ki piha tudi več kot sto kilometrov na uro, pač niso kos tudi najhujši avanturisti. V Sloveniji se jih je našlo pet, vendar si je eden izmed njih na prigovarjanje žene premislil. Ostali štirje so prepričani, da zmorejo. Preživeti in uspeti priti na cilj.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: