Drago Pilsel

 |  Mladina 4  |  Družba

Papež rešuje Račana

Čeprav se je predvolilna kampanja na Hrvaškem že začela in HDZ že sestavlja bodočo vlado, predčasnih volitev, tako vse kaže, pred jesenjo ne bo. Razloga za to sta tretji papežev obisk Hrvaške in turistična sezona, čeprav koalicijska oblast poka po nekaj šivih, posebno še po odločitvi, da se podjetje Sunčani Hvar proda slovenskim Termam Čatež.

Morda pa bo Račanu pomagal sosed Rop

Morda pa bo Račanu pomagal sosed Rop
© Boban Plavevski

Predsednik hrvaške vlade Ivica Račan je v novoletnem intervjuju na HTV objavil začetek dolgotrajne predvolilne kampanje. Dolgotrajne zato, ker bodo volitve, tako vse kaže, šele jeseni, oktobra ali novembra. Tako menita Račan in podpredsednik Socialdemokratske stranke (SDP) in hrvaškega sabora Mato Arlović. Predčasne parlamentarne volitve je zaradi slabe gospodarske politike in razmer, začinjenih s stavkami (med njimi je treba posebej omeniti stavko zdravnikov) in z vse glasnejšimi napovedmi splošne stavke, zahteval tudi predsednik Hrvaške socialno-liberalne stranke (HSLS) Dražen Budiša. Njegova stranka se bo zagotovo povezala v koalicijo s Hrvaško demokratično skupnostjo (HDZ), po kuloarjih pa ga omenjajo kot podpredsednika vlade, ki bi jo, če bi na volitvah zmagala HDZ, vodil predsednik te stranke Ivo Sanader. Budiša se vede kot užaljen nacionalist. Trdi, da je hrvaštvo "spet ogroženo oziroma neprimerno", da je postalo "uporniški element" in da državi vladajo nereformirani Jugoslovani.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: