Gregor Cerar

 |  Mladina 29  |  Družba

Amaterski poročevalci

Mobilni telefoni, opremljeni s kamerami, so bili glavni vir fotografij in video posnetkov s prizorišč terorističnega napada v Londonu

Angleški mediji, še posebej Guardian, so se lotili posebne analize medijskega dogajanja ob terorističnem napadu v Londonu. Tako kot drugi mediji so imeli težave ob takšnih priložnostih, saj se le redko zgodi, da ima katera izmed medijskih hiš neposredno ob dogodku tam svojo novinarsko ekipo. Prizorišče potem takoj okupirajo reševalne ekipe in ga zavarujejo policisti. Snemanje na kraju dogodka pa je odvisno le od volje uradnih oseb. Ob londonskem terorističnem napadu pa se je začela pisati neka povsem nova zgodba, o amaterskih fotografih in snemalcih. Številni britanski mediji so že nekaj minut po eksplozijah dobivali fotografije in video zapise s kraja dogodkov. Naključni udeleženci tragičnih dogodkov so se instinktivno prelevili v fotografe, snemalce in novinarje ter s svojimi mobilnimi telefoni ali digitalni kamerami snemali ostanke razbitin vlakov, razmesarjena trupla žrtev napada, ranjence, klavstrofobično evakuacijo potnikov po z dimom prežetih rovih londonskega metroja, ostanke dvonadstropnega avtobusa številka 30 ... Skoraj večina teh fotografij, nekatere so postale tudi fotografije dneva, so posneli tako rekoč "mimoidoči". BBC-jevi uredniki so povedali, da so prve takšne posnetke dobili v uredništvo že nekaj minut po bombnih napadih in da so nato dobivali tudi po 50 fotografij na uro, zdaj pa se lahko pohvalijo z zbirko nekaj tisoč impresivnih posnetkov. Posnetek demoliranega avtobusa je končal na naslovnicah Guardiana in Daily Maila. Britanski informativni televizijski programi, kot so BBC News, SKY News, ITN, so nekatere posnetke z mobilnih telefonov objavljali že 20 minut po tem, ko so jih dobili v redakcijo. Nekaj jih je bilo neuporabnih, nekatere so morali malo obdelati tehniki ... Toda navsezadnje je vse skupaj izpadlo skoraj tako kot takrat, ko so pred leti novinarji s pomočjo satelitskih telefonov neposredno poročali iz invazije na Irak.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: