Max Modic

 |  Mladina 28  |  Družba

Maščevanje dvojčkov

Zakaj najbolj konservativna vlada v evropski skupnosti, ki obvladuje Poljsko in sumljivo spominja na slovensko, pospešeno izgublja kompas in podporo volilcev

Leta 2005, se pravi leto po sprejemu Poljske med članice Evropske skupnosti, sta na Poljskem zavladala Pravo in pravičnost v obliki skrajno konservativne politične stranke, ki jo utelešata Lech Kaczynski, nekdanji svetovalec v kabinetu predsednika Lecha Walese, župan Varšave v letih od 2002 do 2005 in sedanji poljski predsednik, ter Jaroslaw Kaczynski, poljski predsednik vlade in vodja stranke Pravo in pravičnost, ki sta jo z bratom Lechom ustanovila junija 2001. Enojajčna dvojčka Lech in Jaroslaw Kaczynski sta tudi arhitekta koalicije, ki jo poleg Prava in pravičnosti sestavljata še ultra populistična Samoobramba pod vodstvom Andrzeja Lepperja, podpredsednika vlade in kmetijskega ministra, ter radikalno desna Liga poljskih družin, ki jo vodi Roman Giertych, vnet zagovornik prokreacionistične teorije, znan po svojih ekstremnih stališčih glede homoseksualnosti, splava, nemške manjšine, judovske skupnosti in skupne evropske politike. Imenovanje Giertycha na mesto ministra za šolstvo je pričakovano izzvalo ostre proteste že naslednji dan, ko se je pred stavbo ministrstva zbralo več kot sto pretežno levo usmerjenih protestnikov, mesec kasneje pa je že 140.000 Poljakov podpisalo peticijo za zamenjavo Giertycha na čelu tako pomembnega resorja.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: