Zemlja zavrtela globus

Nikogaršnja zemlja je dobila Zlati globus za tujejezični film - in zakaj to ne pomeni, da bo dobila tudi tujejezičnega Oskarja

Če bo šlo vse po pravilih in vetru, potem bo letošnjega Oskarja za najboljši film dobil Čudoviti um (A Beautiful Mind). Ne, to ni bio Georgea Busha, "osebnosti leta 2000", niti bio newyorškega župana Rudyja Giulianija, "osebnosti leta 2001", ampak bio Johna Forbesa Nasha, jr., genialnega matematika, ki mu je ritem diktirala huda shizofrenija. In če bo vse pod kontrolo, bo Oskarja za glavno moško vlogo pobral Russell Crowe, ki igra Nasha... Oskarja za glavno žensko vlogo Sissy Spacek (In the Bedroom)... Oskarja za stransko moško vlogo Jim Broadbent (Iris)... Oskarja za stransko žensko vlogo Jennifer Connelly (Čudoviti um)... Oskarja za režijo Robert Altman (Gosford Park)... Oskarja za scenarij Akiva Goldsman (Čudoviti um)... Oskarja za muziko Craig Armstrong (Moulin Rouge)... Oskarja za song Sting (Kate & Leopold)... Oskarja za tujejezični film pa Danis Tanović - jasno, za Nikogaršnjo zemljo, zelo dekorirano koprodukcijo, pri kateri je sodelovala tudi Slovenija, tako finančno, tehnično, logistično in lokacijsko kot kadrovsko (igrajo Đuro, Petko, Džoni itd.). Točno, razdelili so letošnje Zlate globuse, prestižne filmske & TV nagrade, ki so vedno dober orientir za Oskarje. Zlati globusi, ki jih že vse tja od II. svetovne vojne podeljuje dokaj zaprto Združenje tujih dopisnikov iz Hollywooda (Hollywood Foreign Press Association), so neke sorte javnomnenjska raziskava, bolje rečeno - Zlati globusi dva meseca pred podelitvijo Oskarjev preverijo javno mnenje v ameriški filmski skupnosti. Vzorec je majhen, tipično javnomnenjski - Združenje ima namreč le pičlih 90 članov, kar pomeni, da glasuje le 90 person. Toda vzorec je očitno reprezentativen, huh, morda tudi zato, ker je Združenje že tradicionalno tudi "združenje bivših frizerk in cvetličark", tako da je poskrbljeno za demografsko "sinergijo", okej, za zastopanost vseh okusov, naj si bo še tako tankih. In mrtvih. Anorganskih. No, glede na to, da je število članov tega Združenja obratnosorazmerno s pompom, ki ga zganjajo, lahko le upamo, da so glasovali vsi - saj veste, zaradi čim bolj reprezentativnega vzorca. Članov Akademije, ki glasujejo za Oskarje, je namreč več kot 5.500.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: