Miha Štamcar

 |  Mladina 30  |  Kultura

ACHTUNG!!! Laibach!

V četrtek smo se povabljeni zbrali v dvorani Delavskega doma v Trbovljah. Zgodila se je predpromocija Laibachovega novega projekta WAT

Novi Laibach: Ženska sekcija na tolkalih

Novi Laibach: Ženska sekcija na tolkalih
© Denis Sarkić

Konec pomladi leta 1980 je moralo biti, ko se je naša punk skupina z imenom Berlinski zid v svoji najboljši postavi z vlakom pripeljala v sončno Trbovlje, v center revirjev, rudarstva in konec koncev tudi pravovernega komunizma. V legendarnem Delavskem domu naj bi igrali skupaj z nekimi Laibach, kar se nam je zdelo brez veze, ker so bili iz Trbovelj in ne iz Laibacha, in malo bolj znanimi reškimi Kaos. Na vratih Delavskega doma nas je čakal uniformirani varnostnik, ki nam je mirno razložil, da koncerta ne bo. Na odločitev prepovedovalcev naj bi vplivalo provokativno nemško ime skupine in še provokativnejši plakati. Ko smo laibachovce našli, smo ugotovili, da so nas fantje, takrat sta bila to predvsem Dejan Knez in sedanji irwin Roman Uranjek, pozabili obvestiti, da koncerta ne bo, zaračunali smo jim z obrestmi, z našim pevcem Marjanom Zverom pač takrat ni bilo šale, šišenska šola pač. Je pa naš Berlinski zid v naslednjih mesecih svojo zvezdniško pot končal s klasičnim razpadom, Laibach in druge umetniške smeri v njihovi okolici pa so nadaljevali kariero, ki je zdrmala vso bivšo državo in še kos drugih. Svaka čast, fantje. Iz benda, ki je imel le idejo, pa še te ne do konca izdelane, so postali edini slovenski rock projekt, ki koga zares zanima tudi izven Slovenije. Njihovi koncerti v osemdesetih so bili spektakli, njihove plošče uspešnice. Laibach so citirali in Laibache so citirali. Laibach so predelovali in Laibache so predelovali. Laibach so presneli Beatlese, Rammstein so pokradli Laibach.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: